O Belediyenin Kasası TÜGVA'ya Çalışmış: 1 Milyon 8 Bin Lira Harcanmış

O Belediyenin Kasası TÜGVA'ya Çalışmış: 1 Milyon 8 Bin Lira Harcanmış
Kocaeli İzmit Belediyesi Meclisi, geçtiğimiz günlerde Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik Vakfı ile olan protokolün feshedilmesinin ardından ortaya çıkan maliyeti açıkladı. AKP döneminde İzmit Belediyesi'nin TÜGVA'ya 1 milyon 8 bin TL harcadığı ortaya çıktı. CHP Grup Başkanvekili Gençtürk, "Bugün bu miktar neredeyse 10 milyon TL'ye yaklaşıyor. Vakıflara sağlanan rantın boyutu endişe verici" dedi.

BürGün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre; Kocaeli İzmit Belediyesi Meclisi, geçtiğimiz günlerde protokol feshiyle Ensar Vakfı ve Türkiye Gençlik Vakfı'nın (TÜGVA) kamuya maliyetini açıkladı. TÜGVA'ya tahsis edilen taşınmazlar için belediyenin kasasından 2017-2019 yılları arasında 1 milyon TL'yi aşkın para çıktığı öğrenildi.

belediye-kasasi-tugvaya-acilmis.webpYurt binası TÜGVA’ya, gençlik merkezi binası ise Ensar’a tahsis edilmişti. (Fotoğraflar: TÜGVA ve Ensar Vakfı)

İzmit Belediyesi, 26 Temmuz 2017'de TÜGVA ile 25 yıl süreli bir protokol imzaladı. Bu protokol kapsamında Tepeköy Bayındırlık Yurdu, TÜGVA'ya tahsis edildi ve TÜGVA'nın tüm ihtiyaçları belediye tarafından karşılandı. Belediyenin kasasından vakfa sağlanan destek toplamda 1 milyon 8 bin TL'yi aştı. Yurt için yatak ürünlerinden elektrik ve su faturalarına, hatta hırsız alarm sistemi kurulumuna kadar her şey belediye tarafından karşılandı.

Buna göre yapılan bazı harcamalar şöyle oldu:

• Tepeköy Öğrenci Yurdu yatakhane ürünleri alımı: 211 bin 732 TL

• 12 adet elektrik ve 12 adet su faturası: 8 bin 754 TL

• Tepeköy Öğrenci Yurdu tefrişatı: 160 bin 23 TL

• Vakıfla yapılan protokoller/çalışmalar: 302 bin 950 TL

• Hırsız alarm sistemi: 1000 TL

• SGK’ye kira bedeli: 250 bin 598 TL

Ensar Vakfı ile 28 Haziran Gençlik Merkezi’nin birlikte kullanımı amacıyla protokol yapıldı. Ancak fiili durumda Gençlik Merkezi’ne Ensar Vakfı kurucularından Nebi Güdük’ün ismi verildi. Gençlik Merkezi ise her ne kadar ‘birlikte kullanım’ denildiyse de Ensar Vakfı tarafından kullanıldı.

2019 yılında Sayıştay’ın yaptığı denetimlerde bu yapılan işlemlerin mevzuata aykırı olduğu tespit edildi. Ancak yurt binası ve gençlik merkezleri vakıflarda kalmaya devam etti. Son olarak geçen günlerde belediye meclisinde alınan kararla iki vakıfla yapılan protokol de feshedildi.

Konuya ilişkin BirGün’e konuşan İzmit Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Mehmet Nazım Gençtürk TÜGVA’nın kullandığı yurdun kapasitesinin 300 olduğunu ifade etti. Gençtürk şunları söyledi: “Vakıf öğrenci başına kamudan teşvik alıyor. Ayrıca öğrencilerden de para alıyor. Öğrenci başına ortalama 9 bin lira aldığını tahmin ediyoruz. Burası bir ticari işletme gibi kullanılmış. 2017-2019 arasında harcanan para bugünkü hesapla 10 milyon TL’ye yakın geliyor. Ayrıca tespit edemediklerimiz de var. Onları da eklenince rakamın boyutu daha da büyüyor. Konuyla ilgili müfettiş talep edeceğiz. Sayıştay ayni ve nakdi yardımların usulsüz olduğunu tespit etmişti. Bunlarla ilgili suç duyurusunda bulanacağız. Çıkmaları için ihtar çekeceğiz. Güzel güzel çıkacaklarını düşünmüyoruz. Daha sonrasında bir mahkeme süreci karşımıza çıkacaktır.”

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı’nın belediye meclisinde aldığı yetkiyle kentteki Pembe Köşk’ü Ensar Vakfı’na verdiğini hatırlatan Gençtürk şöyle devam etti: “Buna güveniyorlar. İlçe belediyesinde kaybettiklerini büyükşehir belediyesinden alacaklarını düşünüyorlar. Biz buna karşı da mücadele edeceğiz. Burada bir kamu yararı yok. Tamamen hukuka ve mevzuata aykırı vakıflara rant sağlayan bir işlem var. Her yerde buna karşı mücadelemizi sürdüreceğiz.”