Numan Kurtulmuş çark etti! Anayasanın 3. maddesini hedef almıştı

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, dün yaptığı açıklamada, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" demişti. Kurtulmuş, gelen yoğun tepkiler üzerine geri adım attı.

Ankara Gazi Üniversitesi Akademik Yıl Açılış Programı’na katılan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, programda yaptığı konuşmada Anayasanın 3. Maddesini eleştirdi.

"Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü" tabirinin değişmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, "Devletin ülkesi olmaz. Devletin milleti olmaz. Bu metin, 'Milletin devleti ve ülkesiyle bölünmez bütünlüğü' şeklinde ifade edilmelidir" demişti.

HÜDA-PAR'ın açıklamalarından sonra gelen bu açıklama, toplumda büyük tepkilere yol açmıştı.

Türkiye'nin Cenevre Başkonsolosluğu'nda, İsviçre'deki Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle gerçekleştirdiği toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kurtulmuş, kendisine gelen tepkilerin "algı operasyonu" olduğunu öne sürdü.

numan-kurtulmus.png

"İLK 4 DÖRT MADDEYLE İLGİLİ BİR TARTIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİLDİR"

Cenevre'deki toplantı sonrası konuya ilişkin yaptığı açıklamada, daha önce söylediği "İlk 4 dört maddeyle ilgili bir tartışma söz konusu değildir" sözlerini hatırlatan Numan Kurtulmuş, şunları söyledi:

"Kaldı ki bu konuda da çok titiz olmamız gerektiği bir süreçteyiz. Altını çizerek en az 7-8 kere söylediğimi ben hatırlıyorum. İlk 4 madde hakkında tartışma yapılması, tartışmanın başlatılması, aslında sürece zarar veren ve vakit kaybettiren bir gelişme olur.

Gazi Üniversitesi'ndeki konuşmamda sanki 3. maddeyle ilgili bir mesele gündeme geliyormuş gibi bir yanlış algının oluşturulmaya çalışılması en hafif ifadesiyle bir algı meselesidir, algı yönetimidir, kabul etmem mümkün değil. Konuşmamın hiçbir yerinde '3. madde' diye bir şey geçmemiştir.

Ben şunu söylüyorum; usul esasa mukaddemdir. Anayasada hangi maddeleri yazacağınızdan daha ziyade anayasanın nasıl yapılacağı, demokratik, şeffaf bir şekilde süreçlerin hangi yöntemlerle yönetileceği ve bu süreçte de anayasanın ruhuna, yapımına, diline ilişkin konuları ben şimdiye kadar konuştum. 3. maddeyle ilgili bir tartışma varmış gibi göstermek en hafif tabiriyle haksızlıktır, yanlışlıktır ve bir algı operasyonudur."

Kaynak:AA