Nagehan Alçı: Enis Berberoğlu neden hâlâ tutuklu?

Nagehan Alçı: Enis Berberoğlu neden hâlâ tutuklu?
Habertürk yazarı Nagehan Alçı, MİT TIR'ları davası kapsamında tutuklanan CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun neden tahliye edilmediğini sordu.

Habertürk yazarı Nagehan Alçı, "Enis Berberoğlu neden tahliye edilmiyor?" başlıklı yazısında "Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına başından beri itiraz ettim. Bu kararı son derece adaletsiz buldum." yazdı.

Berberoğlu hakkında 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin verdiği tutuklama kararını İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin bozduğunu hatırlatan Alçı, "Bu işin en mantıklı ve kolay yolu Anayasa Mahkemesi’nin tutuksuz yargılama yönünde karar vermesi olur. Enis Berberoğlu aylar önce bireysel başvuruda bulunmuştu. Açık bir şekilde bozulan bir mahkeme kararının üzerinden devam eden tutukluluğun yanlışlığına hükmedecek en doğru merci AYM gibi görünüyor." dedi.

İşte Nagehan Alçı'nın o yazısı:

Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasına başından beri itiraz ettim. Bu kararı son derece adaletsiz buldum. Anamuhalefet partisinin genel başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş bir milletvekilinin cezaevinde olmasının Türkiye’ye büyük zarar vereceğini defalarca yazdım ve televizyonlarda dile getirdim. Geçtiğimiz hafta adalet adına güzel bir gelişme oldu. Bu, çok önemli bir gelişmeydi ancak bence hak ettiği ilgiyi görmedi.

Halbuki İstinaf Mahkemesi, yüzeysel değil, derinlemesine bozdu verilen kararı. Açıkça Aydınlık’taki habere, Anayasa Mahkemesi’ne, AİHM’ye atıfta bulunarak 14. Ağır Ceza’nın kararını ve gerekçelendirmesini yanlış bulduğunu beyan etti. Siyasi partinin seçimleri kazanmasını engellemeye yönelik eylemin hangi gerekçelerle casusluk suçunun unsuru olduğunun gösterilmediğini söyledi.

NEDEN HÂLÂ TUTUKLU?

Ancak bu karara rağmen tutukluluğunun devam etmesi enteresan. Bir yandan gerekçelendirmeyi yanlış bulduğunuzu beyan ediyorsunuz ama diğer yandan o gerekçelerle tutuklu yargılanan bir insanın tutuklu kalması gerektiğini söylüyorsunuz. Sanırım istinaf mahkemesi “Bu hukuki açıdan son derece sıkıntılı kararı bozuyorum, gerisini de artık siz halledin” diyerek yerel mahkemeye bırakıyor. Ama bu işler öyle çabucak sonuca ulaşmıyor ki... Bir sonraki duruşma ne zaman, belli değil. Üstelik Berberoğlu’nun avukatları reddi hâkim talebinde bulundular, yani mahkemenin yeniden toplanabilmesi için yeni isimlerin belirlenmesi gerek.

Bu işin en mantıklı ve kolay yolu Anayasa Mahkemesi’nin tutuksuz yargılama yönünde karar vermesi olur. Enis Berberoğlu aylar önce bireysel başvuruda bulunmuştu. Açık bir şekilde bozulan bir mahkeme kararının üzerinden devam eden tutukluluğun yanlışlığına hükmedecek en doğru merci AYM gibi görünüyor.

Etiketler :