Murat Ülker göreve çağırdı

Murat Ülker göreve çağırdı
Ünlü iş insanı Murat Ülker, kişisel blogunda yazmış olduğu ''Plastiklerin Sürdürülebilirliği ve Yenilikçi Çözümler'' başlıklı yazısında, plastik kirliliğinin önlenmesi ve döngüsel ekonomi hedeflerinin gerçekleştirilmesi doğrultusunda yeni çözüm yollarını kaleme aldı. Ülker, 'Dünyayı sürdürülebilir kılmak hepimizin görevi' dedi.

Murat Ülker, blogunda yayımladığı "Plastiklerin Sürdürülebilirliği ve Yenilikçi Çözümler" başlıklı yazısında, plastik kirliliğiyle mücadele ve döngüsel ekonomi için uygulanabilecek yenilikçi yöntemleri hakkında şunları kaleme aldı:

DÜNYAYI SÜRDÜRÜLEBİLİR KILMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Bu geleceğimiz için şart!

Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), 16 Mayıs 2023 tarihinde yayımladığı “Turning off the Tap: How the world can end plastic pollution and create a circular economy?”

(Musluğu Kapatmak: Dünya plastik kirliliğini nasıl sona erdirebilir ve döngüsel bir ekonomi yaratabilir?) adlı raporla dikkatleri üzerine çekmişti. Rapor, plastik kirliliğini sona erdirmek ve döngüsel ekonomiyi güçlendirmek amacıyla tüm paydaşları bilgilendirmeyi ve harekete geçirmeyi hedefliyor. Rapora göre, küresel çapta uygulanacak köklü politika değişiklikleri ve mevcut teknolojilerin etkin kullanımı sayesinde, 2040 yılına kadar plastik kirliliğinde %80’lik bir azalma sağlanabilir.

geri-donusum-001.jpg

Rapor, plastik kirliliğini azaltmak için dört temel alana odaklanıyor:

1. Yeniden Kullanım

2. Geri Dönüşüm

3. Yeniden Yönlendirme ve Çeşitlendirme

4. Genişletilmiş Üretici Sorumluluğu (Extended Producer Responsibility EPR)

Sorunun çözümü biliniyor; döngüsel ekonomik tutum ve davranışın dünyanın geleceğinde rol oynayan tüm paydaşların DNAlarında ve iş yapış şekillerinde yer etmesidir. Ancak çözüm yolunun rotasının oluşturulması yetmiyor. Çözümler genelde maliyeti arttırıcı ve enflasyonist baskı oluşturuyor. Hatta devletler bu konuda üreticiyi regüle etmek adına ek vergiler getiriyorlar . ama tabii ki bu vergi gelirleri münhasıran bu işlere harcanmıyor. Gelişmiş ülkelerde piyasalar bunu absorbe edebilecek potansiyele sahip, ama ne yazık ki tüm bunlar gelişmekte olan ekonomiler için ciddi sorun ve tehditler oluşturuyor.

Diyen Ülker,

– Artan ithal girdi veya tüketici fiyatları

– Rekabet edemeyen üretim tesisleri

– Değişen üretim proseslerinin yarattığı katma değerden istifade edememek, bilakis farkı fiyat olarak ödemek

– Bu konudaki ek vergileri dolaylı ödemek ama hizmet alamamak… gibi Şimdi plastiklerin özelinde konunun detayına girelim mi? Şeklinde vatandaşlara soru yöneltti.

Murat Ülker yazmış olduğu Blog yazısında çevre kirliliğini minimum seviyeye indirmek için herkesi göreve çağırarak bu çevre kirliliğinden kurtulabileceğimize dikkat çekti.

Çevredeki plastiklerin yeniden kullanılmasının sağlanmasının önemine dikkat çeken Ülker, döngüsel ekonomiye de büyük bir katkı sağlayacağına değindi.

Kaynak:Haber Merkezi