Munzur Artık Özgür Akacak

Munzur Artık Özgür Akacak
550 endemik bitki türüne ev sahipliği Munzur Vadisi Milli Parkı artık baraj ve hidroelektrik santralları (HES) projeleri ile anılmayacak. Cumhurbaşkanlığı tarafından yayınlanan karar ile Munzur vadisi Milli parkı ile Pülümür vadisi korunacak hassas alan ilan edilerek koruma altına alındı.

Sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar Munzur Vadisi Milli Parkı ile Pülümür vadisinde yapılması planlanan 10’dan fazla HES ve baraj projesine karşı yıllarca mücadele ediyordu.

Halkın mücadelesi kazanımla sonuçlandı ve yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile Munzur Vadisi Milli parkı ile Pülümür Vadisi Kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Çevreciler bu kararname ile Munzur ve Pülümür vadilerinin artık Baraj ve HES projeleri ile anılmayacağı ve yeni Baraj ve HES projelerinin yapılmasının önünün tamamen kesildiğini belirttiler.

Avukat Barış Yıldırım, kararın Munzur ve Pülümür vadilerinin korunması için önemli bir karar olduğunu belirtti.

munzur2.jpeg

"Beklentimiz tüm vadinin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesi"

Yıldırım karara dair şunları söyledi:

"Bölge halkı olarak mutluyuz. Bu statülerin bu kıymetli vadilerin Dünya Kültürel Mirası listesine alınmasına vesile olmasını temelli ediyoruz. 29 Ağustos 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanı Kararnamesiyle de Munzur Vadisi havzasının bir bölümü yani Munzur Gözeleri’nin üst kısmındaki dağlık saha kesin korunacak hassas alan ilan edildi. Bizim beklentimiz bütün vadinin coğrafik olarak tüm sınırlarının doğal manada kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmesiydi. Bu havza önemli doğa ve bitki alanı. Bölgede yürütülen çalışmalarda 2 binin üzerinde endemik bitki saptanmış. Bu türlerin yüzde 20’si sadece bu bölgede var. Bern Sözleşmesi’nde yer alan yaban keçisi, çengel boynuzlu dağ keçisi, ayı, vaşak, kaya kartalı, ur kekliği, Anadolu parsı bu bölgede habitat buluyor. Munzur nehrinin içinde habitat bulan Munzur Alabalık’ı var.”

munzur.jpeg

"Yıllardır hukuk mücadelesi veriliyordu"

Munzur Arama Kurtarma Derneği Başkanı Mehmet Bidav ise yıllardır verilen hukuk mücadelesini hatırlattı:

"Munzur’un gelecek kuşaklara tertemiz olarak aktarılması için önemli bir karar alındı. Bizler yılardır çevre mücadelesi veriyoruz. Munzur’da onlarca baraj ve HES projesi vardı hepsi için yılardır hukuk mücadelesi veriliyor. Cumhurbaşkanının bu kararı bizleri son derece sevindirdi."

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :