Mülkiyeliler Birliği'nden cemevlerine saldırıya tepki

Mülkiyeliler Birliği, Ankara'da cemevlerine yönelik saldırıları kınadı ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasını istedi. Yapılan açıklamada 45 dakikada 3 ayrı noktaya düzenlenen saldırının basit bir provokasyon olarak görülemeyeceğinin açık olduğu belirtildi.

Mülkiyeliler Birliği, 30 Temmuz’da Ankara’da Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Merkezi, Şah-ı Merdan Kültür Evleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği ile Ana Fatma Cemevi’ne yapılan saldırılara ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Saldırıların kınandığı ve olayın tüm yönleriyle aydınlatılmasının talep edildiği açıklamada son yıllarda Alevilere ait evlere, dernek ve vakıflara ve Alevilerin ibadethaneleri olan cemevlerine düzenlenen başka saldırılara da tanık olunmasına rağmen bu saldırıların iktidar ve yetkililer tarafından münferit olaylar olarak görüldüğü ve bu alanda işleyen cezasızlığın yeni saldırılara kapı açtığı vurgulandı.

'Planlı ve örgütlü gerçekleştirildiği ortada'

Bu durumu endişeyle izlediklerini belirten Mülkiyeliler Birliği, "30 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen saldırının başkentin merkezinde 45 dakika gibi kısa bir sürede üç ayrı noktaya düzenlenmiş olması, bu saldırıların münferit olaylar ya da basit provokatif eylemler olarak görülemeyeceğini, aksine planlı ve örgütlü bir şekilde gerçekleştirildiğini açıkça ortaya koymaktadır" dedi.

'Saldırılar aydınlatılsın'

"Alevilere yönelik tarih boyunca tanıklık ettiğimiz örgütlü şiddet eylemleri ve hak ihlalleri, tarihsel koşullara bağlı olarak farklı biçimlerde karşımıza çıkıyor olsa da bunların ortak noktasının, bizzat devlet eliyle tanımlanan belirli bir dini tek doğru din olarak tarif eden ve bunun dışında kalan dinsel anlayış ve pratikleri düşmanlaştıran bir anlayış olduğunun farkındayız" denilen açıklamada saldırıların aydınlatılması ve faillerin cezalandırılması gerektiği ifade edildi.

'Mağdurları dayanışmayla kucaklıyoruz'

Ayrıca Alevilerin cemevlerinde ve tüm yaşam alanlarında güvenle ve özgürce var olabilmeleri için sürecin de takipçisi olduklarını belirten Mülkiyeliler Birliği, "Birlikte, barış içinde ve eşit yurttaşlar olarak yaşama arzumuza ve umudumuza yönelik bu saldırıların mağdurlarını dayanışmayla kucaklıyoruz” dedi.