Muhalefetin baskısı AKP'yi harekete geçirmiş: "Her bölgeden 100 göçmen toplayın"

Muhalefetin baskısı AKP'yi harekete geçirmiş: "Her bölgeden 100 göçmen toplayın"
Afganistan'dan Türkiye'ye göç dalgasının son dönemde artmasının ardından muhalefet içerisindeki partiler, sınır güvenliğinin arttırılması ve güvenli göçün sağlanması için iktidara çağrı yapmıştı. halktv.com.tr'nin ulaştığı Afgan kaynaklar, iktidarın yerel görevlilere kaçak göçmenlerin yakalanması için talimat verdiğini iddia etti.

halktv.com.tr olarak Afganistan'dan Türkiye'ye olan göçün ayrıntılarına ulaşmak için Afgan göçmenlerin yaşadığı bölgede bir süredir zaman geçiriyoruz. Afgan esnaf, sivil toplum kuruluşları ve kişilerle yaptığımız görüşmelerde göçün rotasını, sebeplerini ve Taliban'ın göçe etkisini yazmıştık. 

Bugün Afgan göçmenlerin yoğun yaşadığı Zeytinburnu'na gittiğimiz zaman ise sokaklarda her zaman gördüğümüz kadar Afgan göçmen görmediğimizi fark ettik. 

Türkiye'de yaşayan Afganistanlı vatandaşlara hukuki ve maddi destek sağlayan STK'lerle yaptığımız görüşmelerde ise STK yöneticisi Zeytinburnu, Kumkapı ve Bağcılar bölgesinde yaklaşık bir aydır Afgan göçmenlere karşı sürekli operasyonlar düzenlendiğini belirtti.

"Muhalefet partilerinin baskısı sonrasında operasyonlar arttı"

STK yetkilisi, güvenlik gerekçesiyle kendi ve kurumunun isminin verilmesini istemedi. Yetkili, şu an Türkiye'de olan Afgan göçmenlerin bir süredir evlerinden çıkmadığını söylerken yaşananlar konusunda endişelendiğini belirtti. 

"Muhalefet partilerinin baskısı sonrasında operasyonlar arttı" diyen yetkili, Afganistan'a olan uçuşların durması nedeniyle geri göndermelerin de gerçekleşemediğini söyledi. 

Hükümet tarafından yerel görevlilere talimat verildiğine dair duyumları olduğunu söyleyen STK yetkilisi, "Her bölgeden 100 göçmen toplayın" denilerek özellikle Zeytinburnu'nda son bir aydır kaçak göçmenlere dair operasyonlar yapıldığını belirtti.