Mithat Sancar: İfşalar itiraflara dönüşüyor

Mithat Sancar: İfşalar itiraflara dönüşüyor
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, "Süleyman Soylu konuştuğunda o ifşaatların hepsini itirafa dönüştürüyor. Kendini aklayacak hiçbir gerekçe, argüman sunamıyor" dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar partisinin grup toplantısında konuştu. Sancar'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

Kaçakçılık arıyorsanız Venezuela’ya bakın: Kaçakçılık, uyuşturucu, petrol ve silah ticareti mi arıyorsunuz? O zaman Kürt halkının ekmek kavgası için getirdiği basit eşyalara bakmayın. Venezuela’ya Kolombiya’ya Kıbrıs’a bakın. Suriye’ye yolladığınız TIR’lara bakın. Yoksul köylünün katırlarına değil gemiciklerinize, TIR’larınıza, uçak filolarınıza bakın. (Susurluk kazası) Dönemin MHP Genel Başkan Yardımcısı Şevket Bülent Yahnici, 2000 yılında yani MHP’nin de koalisyon ortağı olduğu dönemde Radikal Gazetesi’nin ‘Türkiye’nin bir ucundan girip bir ucundan çıkıyor uyuşturucu değil mi?’ sorusuna ‘Polis yol verir, TIR’lar yürür, önde polis arabaları gider, arkada bilmem neler eskort yapar. Bu uyuşturucu bu şekilde 25 senedir, 50 senedir gider. Hala da gidiyor.’ Şimdi diyorlar ya bir organize suç örgütü lideri ifşaatlarda bulundu diye bunlara mı inanacaksınız?’ Bunlar ilk defa söylenmiyor, ilk defa da kendisi tarafından söylenmiyor. Yüzlerce bilgi belge var. İtiraflar var. Eğer ona inanmıyorsanız MHP Genel Başkan Yardımcısının iktidar ortağı iken söylediklerine bakın. Türkiye’de çeteler, mafya ve suç örgütleri iktidarın bilgisi ve dahli olmadan işleyemez. Bunu herkes biliyor.

İfşaatların hepsini itirafa dönüştürüyor: Şimdi konuşmakta olduğumuz kirlenme, çürüme, çöküş, kara para trafiği aynı zihniyetin güncellenmiş şeklidir. Şimdi konuştuğumuz mafya liderinin ifşaatlarının yeniliği, önemi nedir? Sadece kendisi konuşsa, diğerleri sussalar belki bu kadar etkisi olmayacak. Süleyman Soylu konuştuğunda o ifşaatların hepsini itirafa dönüştürüyor. Kendini aklayacak hiçbir gerekçe, argüman sunamıyor. Sonra dönüp bize saldırıyorlar. Vatan-millet hamasetiyle bu sorumluluktan kaçabileceğini düşünüyorlar. Yok, geçti o devir. 

Açığa çıkaracağız: Devlet Bahçeli; o zaman henüz iktidar ortağı değildi: ‘Erdoğan hangi yetkiyle eli kanlı gruplara silah sevkiyatı yapmıştır? -bunlar için söylüyor- MİT tırları felaket tablosundan sonra, hiçbir hükümet ayakta kalamayacaktır.’ Kaldı. Sizin desteğinizle. İşlediği suçlara ortak olarak bu iktidarı ayakta tuttunuz. Hepiniz birlikte sorumlusunuz. Hepiniz oradaydınız, hepiniz buradasınız. Bir de Tuğrul Türkeş’in o meşhur konuşması… Üstü örtülmek istenen bütün insanlık suçları ile, bütün bir kirli trafiğin, korkunç rant borsasının mutlaka açığa çıkmasını sağlayacağız.

Milyonlarca insanı yoksul ve işsiz bırakan dış güçler kim? Hep dış güçler dış güçler… Diyorlar bunun (Sedat Peker açıklamaları) arkasında da dış güçler varmış. Halkı yoksulluğa, ekmek alamaz hale getirip açlığa, pandemi pençesinde çaresizliğe terk eden, yandaş şirketlere trilyonlarca kaynak ayırın diyen, milyonlarca insanın işsiz ve yoksul bırakılmasına neden olan dış güçler kimler? Mafya çete liderlerine miting yaptırıp ‘oluk oluk kan akıtacağız’ diye halkı tehdit ettiren dış güçler kimler? Savcıların harekete geçmesini engelleyen dış güçler kimler? Asgari ücreti enflasyon karşısında ezen dış güçler kimler?  HES ve maden ocakları için bu ülkenin doğasını talan eden dış güçler kim? Talanda dış güçler yer alıyor ama komplo için değil ortaklık için. Bunlarla ortaklık yapan dış güçler, sermaye güçleri vardır. Hep birlikte talan ediyorlar bu ülkeyi ama bu kararları alan bu iktidardır. Dış güçler, vatan-millet gibi hamasetlerle bunların üzerini örteceğinizi sanmayın. Geçti o devir.

Çözüm erken seçim: Evet istifa çağrıları yapıyoruz, ama bir bakanın istifası, bütün çağrıların oraya odaklanması sistemin yenilenmesini kolaylaştıracaktır. Semptomları, birkaç arızayı gidermiş olursunuz. İhtiyaç duyduklarında birbirlerini satacaklar bunu biliyoruz. Daha öncelikli çözüm, biraz önce saydıklarımla beraber, erken seçimi dayatmaktır. Toplumun çoğunluğunun, demokrasi güçlerinin kuvvetli bir şekilde erken seçim talep etmesiyle sağlanacak. Ancak o zaman toplu halde istifa ettirebiliriz. Hesap sormanın yolu da açılacaktır.

 

Etiketler :