Milas ve Bodrum'da orman yangını

Muğla'nın Milas ve Bodrum ilçelerinde orman yangını çıktı. Bölgeye sevk edilen ekipler, alevlere havadan ve karadan müdahale ediyor.

Muğla'nın Milas ilçesi Kıyıkışlacık Mahallesi'nin batı kısmındaki ağaçlık alanda, saat 13.30 sıralarında yangın çıktı.

Bölgeden yükselen dumanları görenler durumu, orman ekiplerine bildirdi.

İhbar üzerine bölgeye 2 helikopter ile çok sayıda arazöz ve iş makinesi sevk edildi. Yangına havadan ve karadan müdahale sürüyor.

'Bodrum'

 

Muğla'nın Bodrum ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor.

Yalıçiftlik Mahallesi Alazeytin mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.

Bölgeye bir uçak, 5 helikopter ile çok sayıda arazöz ve itfaiye ekibi sevk edildi.

Havadan ve karadan müdahale edilen orman yangınını kontrol altına alma çalışmaları devam ediyor.

'1 ay önce 66 bin hektar orman kül olmuştu'

Muğla’da 70’ten fazla orman yangınında ilk belirlemelere göre yaklaşık 66 bin hektar orman kül olurken, bir vatandaş ise yaşamını yitirmişti.

Yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, 165 köy ve mahallede 111 ev, 20 işyeri, 78 adet ahır ve 58 adet de depo alanının yangından etkilendiği ortaya çıktı. 13 bin 768 hane, 62 mahalle ve aralarında turistlerin de yer aldığı toplam 38 bin 715 kişi bölgeden tahliye edilirken 15 bin kadar hayvan da afet alanlarından güvenli bölgelere taşındı. Köyceğiz’de 12 bin 373, Milas’ta 8 bin 480, Menteşe’de 11 bin 369, Marmaris’te 13 bin 600, Kavaklıdere’de 7 bin 568, Yatağan’da 2 bin 24, Bodrum’da ise 236 hektarlık orman arazisi alevlere teslim oldu.

'Faciadan dönüldü'

746 kişinin doğrudan etkilendiği yangınlara ilişkin hasar tespit çalışmaları sürerken yıllarca tartışılan ve yöre halkını tehdit eden Milas ilçesindeki Kemerköy Termik Santralı’nda faciadan kıl payı dönüldü. Tesisin kapısına kadar dayanan yangın son anda söndürülse ve tehdit olmadığı açıklandı.

Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin 1257 personel, 54 arazöz, 56 iş makinesi ve 71 hizmet aracı ile müdahale ettiği 11 ayrı ilçedeki yangın söndürme faaliyetlerinde ilçe belediyeleriyle birlikte toplamda 1427 personel, 71 iş makinesi, 54 arazöz, 56 su tankeri, 93 hizmet aracı görev aldı. Muğla Valiliği tarafından açıklanan resmi rakamlara göre ise 12 bin 352 personel, 2 bin 870 araç, 7 uçak, 39 helikopter, 2 İHA ve 66 TOMA ile müdahalede bulunuldu. Ayrıca Sahil Güvenlik Komutanlığı 1 korvet, 23 bot, 364 personel, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’nün 3 can kurtarma botu, 1 Rhib bot, 1 römorkör ve 96 personel, Denizcilik Genel Müdürlüğü'nün 7 römorkör ve 34 personel, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın 5 çıkarma gemisi ile çalışmalara destek verdiği ifade edildi.

'Örnek dayanışma'

Muğla genelinde yangınlarla mücadelede Türkiye’ye örnek olacak bir dayanışma tablosu da sergilendi. Çok sayıda belediyenin kurumun destek verdiği ve adeta seferberlik ilan ettiği süreçte, Muğla’ya destek için Türkiye genelinden 72 ayrı belediye, toplamda 652 personel, 122 arazöz, 6 iş makinesi ile 69 adet su tankerini bölgeye gönderdi. Bunun yanı sıra, yurt genelindeki vatandaşların, sivil toplum örgütlerinin ve sanatçıların başını çektiği gönüllüler yangınlarda görev almak Üzere bölgeye adeta akın etti. Muğla halkına ve yangından zarar gören vatandaşlara yönelik başlatılan yardım kampanyalarına her gün yenileri eklenerek arttı.

'Turizm'

Afet bölgesi ilan edilen ve çok sayıda köy ile yerleşim alanının tahliye edildiği yangınlarda en büyük zararı bölge ekonomisi ve turizm faaliyetleri aldı. Pandemiden ötürü zorlu bir süreçten geçen ve ancak toparlanmaya başlayan turizmciler ile oteller yangınlar nedeniyle zor bir sezon geçirecek. 

'165 Mahalle etkilendi'

Önemli bölümü hayvancılık ile geçinen kırsal alanlarda ve köy yerleşkelerindeki 6 bin 515’i büyükbaş, 8 bin 509’u küçükbaş olmak üzere, toplamda 15 bin kadar hayvan tahliye edilerek özel alanlara yerleştirildi, 523 hayvan da tedavi altına alındı. Ayrıca büyükşehir belediyesi tarafından ilçelerde kurulan yardım merkezlerinde toplanan malzemelerin ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığı ve yangından etkilenen 165 köy ile mahallede eksiklerin tespiti için özel çalışma başlatıldığı duyuruldu.

'Haluk Levent, Şahan Gökbakar...'

Muğla’daki ekosistemi yerle bir eden ve çok sayıda canlının yaşam alanını ortadan kaldıran yangınlarda alevlerden etkilenen hayvanlar için yardıma koşan ve sahra hastanesi kuran HAYTAP, söndürme çalışmalarına destek için helikopter kiralama girişiminde bulunan Ahbap Derneği Kurucusu Haluk Levent, yanan ormanlardan her gün canlı yayınlar ile sesini duyurmaya çalışan ünlü komedyen Şahan Gökbakar ve çok sayıda sanatçı süreç boyunca mücadele ettiler.

 

 

Kaynak:DHA