Metin Gürcan: Halep'te, İran ve Şii milis hareketliliği söz konusu

Metin Gürcan: Halep'te, İran ve Şii milis hareketliliği söz konusu
Güvenlik Analisti/DEVA Kurucu Üyesi Metin Gürcan, sınır hattındaki yeni bir operasyon ihtimaline dair değerlendirmesinde, "Halep civarında Şii yanlısı milisler, özellikle Suriyeli olmayanlar ailelerini de getirmeye başladılar. Özellikle Halep güneyine yerleşiyorlar. Bölgedeki Şii hareketliliği de Rusya'nın canını çok sıkıyor. Moskova, Ankara'yı çok da ürkütmek istemiyor" dedi.

Güvenlik Analisti/DEVA Kurucu Üyesi Metin Gürcan, Halk TV'de Can Coşkun ile Haber Masası'nda sınır hattındaki gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Gürcan, "Dört tane operasyon yaptık. Bu operasyonlar neticesinde Türkiye'nin çıkarlarına hizmet eden, kesin sonuçlara ulaşılamadı. Şimdi bu yeni operasyon diğer dördü gibi tam sonuca ulaşamamış operasyon haline gelebilir mi? Burada şunu vurgulayalım. Fırat'ın doğusunda ABD' ile, batısında Rusya ile bölgesel anlamda Şam yönetimini tam tanımamışsınız, dış politika tamamen dağılmış bu dağınıklıkta, Suriye kuzeyine bir operasyonun bir asker olarak Türkiye'ye fayda sağlamayacağını hatta tam tersine Türkiye'nin karşı karşıya olduğu riskleri, çok daha önemlisi yaklaşan seçimlerden önce iç kırılganlığımızı daha da arttıracağını düşünüyorum" dedi.

Gürcan'ın satırbaşları şöyle oldu:

Aslında YPG'nin Fırat doğusunda biriktirdiği askeri yetenekler gerçekten Türkiye'nin sınır güvenliği için büyük bir tehdit. Askeri gereklilik olarak şunu söylemek zorundayım. YPG'ye illa bir operasyon yapılacaksa, ABD kontrolündeki Fırat doğusuna yapılmasını bekleriz.

'Halep'te, İran ve Şii milis hareketliliği söz konusu'

Fırat batısında Rusya, Türkiye'nin niçin kalmasına izin veriyor diye sorular geliyor bana. Türkiye, Suriye kuzeyine aşırı YPG merkezli baktığı için bu daha yukarda neler olduğunu kaçırıyoruz. Halep civarında Şii yanlısı milisler, özellikle Suriyeli olmayanlar ailelerini de getirmeye başladılar. Özellikle Halep güneyine yerleşiyorlar. Günün sonunda kalıcıymış gibiler. Bölgedeki Şii hareketliliği de Rusya'nın canını çok sıkıyor. Moskova, Ankara'yı çok da ürkütmek istemiyor. Rusya'nın sahada çok askeri yok çünkü. Esad güçlerinin de etkinliği epey zayıf. Bu boşlukları İran yanlısı milislerin dolduracağını düşünüyor bence Moskova. Tam da bu nedenle özellikle Halep kuzeyinde Türkiye'nin olası bir operasyonda mevcut statükoyu bozmak çabasının İran yanlısı milislere yeni hayat alanları açacağı düşüncesiyle Moskova'nın da çok sıcak bakmayacağı kanaatindeyim.