Metal İşçileri Adım Adım Greve Gidiyor: “Bu Teklif Kabul Edilemez!”

Birleşik Metal İşçileri Sendikası (Birleşik Metal-İş) ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında süren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri kapsamında, MESS’in çağrısı üzerine bugün taraflar bir kez daha bir araya geldi. MESS, daha önce birinci altı ay için yüzde 35 olarak teklif ettiği ücret zammı oranını yüzde 50'ye çıkardı. Birleşik Metal-İş Sendikası, bu teklifi kabul etmedi.

Metal sektöründe grevin ayak sesleri duyuluyor. “Geçinemiyoruz” diyen binlerce metal işçisi, greve çıkmaya hazırlanıyor.

MESS, daha önce birinci altı ay için yüzde 35 olarak teklif ettiği ücret zammı oranını yüzde 50’ye, sosyal haklar için yıllık yüzde 65 olarak vermiş olduğu teklifi ise yüzde 80’e yükseltti.

Birleşik Metal-İş Sendikası, bu teklifin metal işçilerinin beklentisine yanıt vermekten çok uzak olduğunu, bu nedenle kabul edilemeyeceğini açıkladı.

‘BU TEKLİF İŞÇİYLE ALAY ETMEKTİR’

Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar’ın MESS’in yeni teklifini şu sözlerle değerlendirdi:
“Bu teklif, metal işçilerinin sefalet ücretiyle çalışmaya devam etmesi demektir. İşçilerin büyük bir zorluk içinde yaşadığı, yeniden ardı ardına mallara zam yapılan bir dönemde bu zam teklifi ile ortaya çıkacak ücretlerle yaşamak, en temel ihtiyaçları karşılamak mümkün değil. Greve sayılı günler kala, MESS’in bugün vermiş olduğu yeni ücret zammı teklifi, 165 bin metal işçisinin ortalama ücretini asgari ücretin yüzde 5 üzerine çıkarmaktadır. Bu teklif işçiyle alay etmektir. İşverenin kabul edilebilir yeni bir teklif vermemesi halinde, bu tekliflerin anlamı metal işçilerini greve davet etmektir. Süreç zaten greve doğru evrilmektedir.”

gcgdcisx0aavp6n.jpeg

Arabuluculuk sürecinin bugün sona erdiğine dikkat çeken Atar, “Arabulucunun raporunu Çalışma Bakanlığına vermesinin ardından, Bakanlık arabulucu raporunu sendikamıza gönderecek ve raporun sendikamıza ulaşması ile birlikte grev aşamasına geçilmiş olacak” dedi.

gcgdcibx0aacjha.jpeg

FABRİKALARDA EYLEMLER SÜRÜYOR

MESS’in zam teklifini kabul etmeyen Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi işçiler, hem fabrikalarda hem de kent meydanlarında eylemlerini sürdürüyor. Fabrikalarda her hafta pazartesi ve cuma günleri iş durdurma eylemleri yapılıyor, yürüyüşler düzenleniyor. Öte yandan işçiler bu hafta Düzce, Bursa ve İzmir’deki kent meydanlarında da eylemler yaptı, taleplerini duyurmaya çalıştı.

gcgdciywiaaklbs.jpeg

Bu eylem ve etkinliklerin yeni yılda diğer kentlerde de süreceğini belirten Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Özkan Atar, “Artık sıra, metal işverenlerindedir. İşverenler ellerini ceplerine atmaları ve ettikleri kârların en azından bir bölümünü işçilerle paylaşmalıdırlar. Yeterince kâr ettiler. İşçilerin haklı taleplerini fazlasıyla karşılayacak paraları var. Bu nedenle süreci daha fazla uzatmadan, kabul edilebilecek yeni tekliflerle gelmelerini bekliyoruz. Metal işçileri her türlü mücadeleye hazırdır ve haklarını alana kadar mücadelelerine kararlılıkla devam edecektir” diye konuştu.

Etiketler :