Alevler geceye hükmetti: Umut gün ışığında

Muğla'nın Marmaris ilçesinde orman yangını nedeniyle bazı yerleşim yerleri önlem amaçlı boşaltıldı. Gün içinde sönmeye yüz tutan yangın rüzgar nedeniyle yeniden alevlendi. Yangın uçak ve helikopterlerinin gece görüşü olmadığı için havadan müdahaleye akşam ara verildi ve alevler gece boyu kontrol altına alınamadı. Umut sabah yeniden başlaması planlanan havadan söndürme çalışmalarında

Muğla'nın Marmaris ilçesinde Hisarönü Mahallesi Bördübet mevkisinde ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle başlayan orman yangını devam ediyor. Sabahın ilk saatlerinden itibaren yeniden havadan müdahale edilmeye başlandı. Orman Genel Müdürlüğü, yangına karadaki çalışmaların yanı sıra 20 helikopter ve 14 uçak ile müdahale edildiğini açıkladı. 

Bakan Kirişci: Rüzgar ve sıcaklıktaki artış yangını yeniden alevlendirdi

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, yangın bölgesinde yaptığı incelemenin ardından açıklamalarda bulundu. Kirişci, dün akşamdan başlayıp bugün saat 11.00'e kadar devam eden hava şartlarının kendileri için çalışmalara katkı sağlayacak nitelikte olduğunu belirterek, "Bugün saat 11.00 sıralarında bir açıklamada bulunduk ve 'an itibariyle artık neredeyse soğutma moduna geçebileceğimiz bir noktaya geldik' dedik. Çünkü havadan yaptığımız incelemeler bizde böyle bir düşünce oluşturdu. Ancak peşine şunu da ekledik ve bu şartların devam etmesi durumunda hava sıcaklığının veya rüzgarın hızının artmaması temennimizdir, dedik. Maalesef bu endişemiz gerçek oldu. Özellikle rüzgar hızındaki artış ve hava sıcaklığındaki yükseliş, spot patlama adını verdiğimiz yangının yeniden alevlenmesine neden oldu. Bu belki bir iki noktayla sınırlı kaldı ama belirli yerlerde ufak tefek yangınlar oldu" ifadesini kullandı.

aa-20220622-28230995-28230988-marmaristeki-orman-yangini-nedeniyle-yangin-koordinasyon-merkezi-tahliye-ediliyor.jpg

'Hava araçlarının sayısı 41 oldu'

Bakan Kirişçi, sabah 20 helikopter ve 14 uçak olan hava aracı sayısının jandarma ve Kara Kuvvetleri'nin desteğiyle 27 helikopter 14 uçak olmak üzere toplamda 41'e ulaştığını belirterek, "Kara araçları konusunda olağanüstü bir yeterliliğimiz var. Vatandaşlarımız şunu ifade etti ki, geçen yıl sahada bir kargaşa, bir curcuna vardı ama bu yıl daha dingin, daha sade, daha rahat bir çalışma ortamı var, dendi. Kurumların kendi aralarında uyumlu çalışmasına örnek teşkil edecek bir çalışma sergilendi. Orman Genel Müdürlüğümüze ve AFAD'a bu noktada teşekkürlerimizi sunuyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüzün, bizim dönemimizde kazandırdığımız, ormanın komandoları, özel birlikleri diyebileceğimiz, iyi donatılmış ve eğitilmiş 462 kişiden oluşan 'Orkut' adını verdiğimiz personelimiz de var. Tüm ekipler işlerinin başında" dedi.

'Kontrol altına alınmış bir yangın söz konusu değil'

Bakan Kirişci, söndürme çalışmalarının büyük bir özveriyle sürdürüldüğünü belirterek, "Bir kontrolsüzlük var mı ? Hayır kontrolsüzlük yok. Ama kontrol altına alınmış bir yangın da söz konusu değil. Arkadaşlarımız büyük bir özveriyle çalışmalarını sürdürüyorlar. Rüzgarın hızını kaybetmiş olmasından, havanın sıcaklığının da düşmüş olmasından şu anda harlanma yok. İştahlı ve anormal bir yangın hadisesi yok. Yarın bu yangınları inşallah kontrol altına almak için belirli bir aşamayı geride bırakmış olacağız" dedi.

'4 Temmuz'da gece görüş özellikli 10 helikopter gelecek'

Gece görüş özellikli hava araçları konusuna da değinen Kirişci, "Paranız olsa dahi, bunları ister satın alma ister kiralama yoluyla kendi envanterinize kaydedecek olsanız, dünyada bu araçları yapıp kiralayan birkaç ülke ve firma var. Biz, 10 tane gece görüş özellikli helikopterimizi 4 Temmuz'da envanterimize kaydetmiş olacağız. Bunlar peyderpey gerçekleşiyor. Helikopterlerimizin sayısı, 10'u gece görüşlü olmak üzere 55'e, uçaklarımız da 20'ye tamamlanacak" dedi. Kirişci, şu ana dek, 51 hanede 151 kişinin tahliyesinin yapıldığını da sözlerine ekledi. 

 

Evler tahliye edildi, TOMA'lar müdahalede 

Bördübet ve Değirmenyanı bölgesinde alevlerin tehdit ettiği 30 ev, önlem amaçlı tahliye edildi. Muğla Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki 7 TOMA'nın da katıldığı, 12 takviye TOMA'nın ise söndürme çalışmalarına katılmak üzere çevre illerden yola çıktığı öğrenildi.

aa-20220622-28221558-28221551-marmaristeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor.jpg

Marmaris Belediyesi: Kontrol altına alınmadı 

Marmaris Belediyesi’nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda yangının kontrol altına alınamadığı belirtildi. Belediye, Değirmenyayı bölgesindeki evlerin de tahliye amaçlı boşaltıldığı belirtilen açıklamada, “Yangın 19. saatte maalesef hala kontrol altına alınmış değil” bilgisi verildi. Belediyeden yapılan paylaşım şöyle: 

 

#Marmaris

Rüzgarla birlikte yangının şiddeti arttı 

Yangınla ilgili Twitter hesabından paylaşım yapan Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay ise rüzgarla birlikte alevlerin şiddetini artırdığını belirtti. Oktay, zorunlu olmadıkça, Marmaris - Datça yolunu kullanılmamasını istedi. 

 

Marmaris yangını 'Zoom Earth'te

Antalya Kuş Gözlem Topluluğu'ndan Gökçe Coşkun, Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) veri tabanından aldığı canlı uydu görüntüleri ile yağmur radarı, rüzgar ve sıcaklık haritalarını yayımlayan 'Zoom Earth' uygulamasının görüntülerini paylaştı.

marmaristeki-orman-yangininda-2nci-gun-cikis-nedeni-icin-ozel-ekip-kuruldu-5-1452-dhaphoto2.jpg

Yangın, düne göre alevlenmiş

Görüntülerde, yangının şiddetinin düne göre arttığının görüldüğünü belirten Gökçe Coşkun, “NASA'nın ısı haritası veya sıcaklık haritası da diyebiliriz. Buradan yangın alanları anlık takip edilebiliyor. Rüzgarı da gösteriyor ve böylece yangının hangi tarafa ilerleyebileceğine ilişkin bilgi sahibi olunması, yangının ilerleyiş yönü tahmin edilmesi açısından önemli olabilir. Bu açıdan yangına müdahale konusunda ve yerleşim yerlerinin boşaltılmasıyla ilgili önlemlerin alınmasını da kolaylaştırabilir" dedi.

Uygulamadan dün aldığı ilk görüntülere göre, bugünkü görüntülerde, yangının şiddetinin arttığının görüldüğünü anlatan Coşkun, rüzgarın güneybatıdan güneydoğu yönüne doğru estiğini ve Yuvacık'a doğru ilerlediğini gösterdiğini kaydetti.

a1bf912f2efa5697717dde80d0c8db05.jpg

Bakan Kirişçi: Büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi ise yangınının büyük ölçüde kontrol altına alındığını söyledi. Kirişçi, dün saat 20.00 sıralarında başlayan yangına sabah 20 helikopter ile 14 uçak ile müdahale edildiğini söyledi. 

İçişleri Bakanı Soylu ile çalışmaları bölgeden takip ettiklerini vurgulayan Kirişçi, şöyle devam etti:

"İnşallah bugünkü beklentimiz, tabii ki şu anda bir miktar rüzgar da var, rüzgarın mutlaka olumsuz bir etkisi olacak ama en azından rutubet ve hava sıcaklığı konusunda geçtiğimiz yıla göre daha pozitif, olumlu durumdayız. Temennimiz bu işin bugün neticelenmesi. Belki biraz erken olabilir, biraz ihtiyatlı olarak bunu ifade etmeliyiz ama büyük ölçüde yangın kontrol altına alındı diyebiliriz. Ama tabii bu neticede yangın ve de esintiyle bir yerden başka bir yere sıçraması, söz konusu olabilir."

Marmaris'teki yangınla mücadele ederken sabah saatlerinde de Datça'da bir yangın çıktığını ve söndürüldüğünü anlatan Kirişçi, ardından Fethiye'de bir yangının başladığını, bunun da belirli ölçülerde kontrol altına alındığını ve iyi bir noktada olduğunu söyledi.

'Helikopter ve uçaklar geç geldi' sorusuna yanıt 

Bakan Kirişçi,  "Helikopter ve uçakların zamanında yangına müdahale etmediği" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Tabii insanların ağzı fermuar değil ki çekesiniz, kapatasınız. İsterim ki insanlar hakikati görsünler, hakikati görmek istiyorlarsa asgariden yayınları izlesinler veya gelsinler burada birkaç saatlerini harcasınlar, hangi şartlarda bu çalışmaların yürütüldüğünü ve ne kadar başarılı bir çalışma yapıldığını da burada görmüş olsunlar."

aa-20220622-28224795-28224785-marmaristeki-orman-yanginina-havadan-ve-karadan-mudahale-ediliyor.jpg

'3 noktada yangının başladığı görülüyor'

Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay bu sabah Halk TV'de katıldığı Neden Sonuç programında yangın hakkında şu bilgileri verdi: 

 "Çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Hedefimiz, umudumuz bir an önce yangının kontrol altına alınması yönünde. Sabah 06.00'ya doğru helikopter havadan müdahalesine başladı. Saat 08.00 civarlarında 4 helikopter ve 1 uçakla müdahale ediliyordu. En son sahada çalışan arkadaşlarımızın söylediğine göre 8 helikopter, 2 uçakla yangın söndürme çalışmaları devam ediyor. Geceden beri karadan başta orman emekçilerimiz olmak üzere çalışmalar son hızıyla devam ediyor. Birkaç saat içinde tamamen kontrol altına alınıp, soğutma çalışmalarına başlarız diye hedefliyoruz" dedi.

Oktay şöyle devam etti:

"Şu an için bir eksik olduğunu söylemeyiz. Hem havadan hem karadan gerekli müdahaleler gerçekleştiriliyor. Henüz tam tespit yapamamakla birlikte en az birkaç yüz hektar etkilendiğini söyleyebilirim.

Dün akşam itibariyle sadece tedbir amaçlı tahliyeler söz konusu oldu. 30 civarında ev tahliye ettik. Hiçbir vatandaşımız, hiçbir yerleşim yeri zarar görmedi. Herhangi bir yaralanma ve can kaybı da yaşanmadı.

Yangının başladığı noktayı değerlendirdiğimizde 'Yedi Adalar' bölgesi dediğimiz bir yer. Oldukça da bakir bir yer. Karadan da ulaşımın çok mümkün olmadığı bir yerdir. O bölgede 3 noktada yangının başladığı görülüyor. Bununla alakalı ilgili kurumlarımız gerekli çalışmaları yapıyor. "

5c43b8b0bfc088c60998c79f70df599f.jpg

 

1fa03d8536a3d18dc68ea17f2a91be87.jpg

Yangının boyutu gün ağarınca ortaya çıktı

Havanın aydınlanmasıyla birlikte havadan müdahalenin başladığı yangının boyutu gün ağarınca ortaya gözler önüne serildi. Yangın bölgesinden gelen fotoğraflar şöyle: 

whatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49-2.jpeg

whatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49.jpeg

whatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49-1.jpeg

whatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49-3.jpeg

whatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49-5-001.jpegwhatsapp-image-2022-06-22-at-09-56-49-8-001.jpeg

0be0da86905e2f9b85395d9dce39c02f.jpg

OGM: Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı

ORMAN Genel Müdürlüğü (OGM), Muğla'nın Marmaris ilçesinde dün akşam saatlerinde başlayan ve gece boyunca devam eden orman yangının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldığını bildirdi.

OGM'den yapılan yazılı açıklamada, Muğla'nın Marmaris ilçesinde çıkan orman yangının kontrol altına alınması çalışmalarının devam ettiği belirtildi. Açıklamada, "Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, Hisarönü Orman İşletme Şefliği, Muğla ili Marmaris ilçesi Küfre Koyu mevkinde 20:02 saatinde ortaya çıkan orman yangınına saat 20:10 itibarı ile ilk müdahale yapıldı. İlk müdahalede 1 helikopter, 40 arazöz, 7 dozer, 160 personel yer aldı. Şu an itibariyle 688 OGM personeli olmak üzere toplam 1494 personel, 172 arazöz olmak üzere diğer kamu araçları ile toplam 363 araç, 17 OGM dozeri olmak üzere 39 iş makinesi görev yapıyor. Ayrıca sabah gün aydınlanması ile birlikte 20 helikopter ve 14 uçak yangına müdahale etmeye başladı. Bölgede rüzgar 30 kilometre/saat, sıcaklık 30 derece ve nem yüzde 42 oranındadır. 200 hektarı aşkın alanı etkileyen yangını kontrol altına alma çalışmaları devam etmektedir. Orman ekiplerimizin canları pahasına mücadele ettiği Marmaris yangınının kontrol altına alınmasında sona yaklaşıldı" denildi. 

'Resmi koruma alanı ilan edilen bölgenin yüzde 20'si yandı'

Marmaris'in Amazon Koyu'nda kızılçam ağaçlarıyla kaplı ormanda, dün saat 20.00 sıralarında çıkan yangın, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede geniş alana yayılırken, söndürme çalışmaları devam ediyor. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yaban Hayatı Uzmanı Dr. Yasin İlemin, alevlerin etki ettiği alanın yapısal özelliklerine ilişkin değerlendirmede bulundu. İlemin, "Geçtiğimiz yaz ağustos ayında bu alanın hemen güneyinde büyük bir yangın yaşamıştık. Yaklaşık 70 bin hektarlık bir alan yanmıştı. Bu sene de bu bölgede bir yangın başladı. Burası Bördübet Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak 2020 yılında ilan edildi. Bizim 2017 yılında bu bölgede yapmış olduğumuz doktora çalışmalarımızın sonucunda bu bölgede çok önemli 4 tane yaban hayatı unsuru tespit ettik. Bunların birisi ülkemizin güneybatısında yayılış gösteren önemli bir yaban kedisi olan karakulak. Aynı zamanda dünyada bir kızılçam ormanında yaşayan tek bozayı popülasyonu bu bölgede yaşıyor. Alanda nadir de olsa kurt görünüyor. Kurtların deniz seviyesine çok yakın yaşadığı noktalarda bir tanesi. Bu çok önemli bir özelliği. Görmüş olduğunuz vadi tabanlarında bu bölgeye has orman türü var. Geniş yapraklı günlüklü ormanları. Bu vadinin tabanında akan sularda su samurları yaşıyor. Bu bölgedeki suyun nadir, temiz olduğunun göstergesi indikatör bir tür olan su samurları" diye konuştu.

Bölgenin, 4 farklı yaban hayvanının bulunduğu yer olduğunu söyleyen İlemin, "Bu 4 yaban hayvanın burada olmasından dolayı bu bölge resmi olarak korunan alan ilan edildi. Biz bu bölgede halihazırda 2 araştırma projesi yürütüyoruz. Araştırma projemiz geçen yıl yanmış sahalardan bu bölgeye intikal etmiş yaban hayvanlarının alanı nasıl kullandığıyla ilgiliydi. Yaban hayatını takip etmek için bölgede fotokapanlarımız vardı. Gece bize görüntüler gelmeye başlayınca biz hemen alana geldik. Bu sahanın yaklaşık yüzde 20'si yanmış durumda. Alan batıdan yanarak geliyor, doğuya doğru geliyor. Umut ediyoruz ki yüzde 30'u geçmeden bu durumu kapatırız. Yangın ilk başladığı anda duyu organları yüksek ve gelişmiş olan canlılardan kuşlar ve memeli hayvanlar ilk önce dumanı duyuyor. Dumanı hissediyorlar ve dumanın aksi yönünde bu canlılar yer değiştirmeye başlıyor. Gün ağarır ağarmaz kuşlar yangının tersi istikamete uçarak kaçıyor. Bölgede 50-60 civarında boz ayı popülasyonu var onlar da yangının aksi istikametine gidiyor. Bunun dışında alanda karakulak var. En yoğun yaşadıkları alan bu sahaydı" dedi.