Marmara depreminin 18. yıldönümü

Marmara depreminin 18. yıldönümü
Bu gece saat 03.02 asrın felaketinin 18. yıldönümü... Türkiye o büyük facianın kurbanlarını anıyor... 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açmıştı

Bu gece saat 03.02 asrın felaketinin 18. yıldönümü... Türkiye o büyük facianın kurbanlarını anıyor... 17 Ağustos 1999'da saat 03.02'de meydana gelen ve 45 saniye süren 7,4 büyüklüğündeki deprem büyük yıkıma yol açmıştı. Bu büyük felakette 17 bin 480 kişi hayatını kaybetmiş, 43 bin 953 kişi yaralanmıştı.

Merkez üssü Kocaeli’nin Gölcük ilçesi olan ve “asrın felaketi” olarak tanımlanan Marmara Depremi, Kocaeli, Sakarya, İstanbul, Düzce ve Yalova ile civar il ve ilçelerde yıkıma yol açtı.

17 BİN 480 KİŞİ HAYATINI KAYBETMİŞTİ

TBMM Deprem Ri̇ski̇ni̇n Araştırılarak Deprem Yöneti̇mi̇nde Alınması Gereken Önlemleri̇n Beli̇rlenmesi̇ Amacıyla Kurulan Mecli̇s Araştırması Komi̇syonunun Temmuz 2010 tarihli raporuna göre, depremde 17 bin 480 kişi hayatını kaybetti, 43 bin 953 kişi yaralandı.

200 BİN KİŞİ EVSİZ KALMIŞTI

Yaklaşık 200 bin kişinin evsiz kaldığı, 66 bin 441 konut ve 10 bin 901 iş yerinin yıkıldığı depremde, 16 milyona yakın insan değişik düzeylerde etkilendi, 285 bin 211 konut ve 42 bin 902 iş yerinde hasar tespit edildi.

EN FAZLA EKONOMİK KAYIP YARATAN 6. DEPREM

Uluslararası Afet Veri Tabanı EM-DAT sitesinde yer alan bilgiye göre, 17 Ağustos, dünyada 1900-2009 yılları arasında meydana gelen depremler arasında 20 milyar dolar ile en fazla ekonomik kayıp yaratan 6. büyük deprem olarak belirlendi.

DEPREM ŞEHİTLERİ YALOVA’DA HÜZÜNLE ANILDI

17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü Yalova’da duygu dolu bir törenle anıldı. Deprem Anıtına gelen Yalovalılar depremde kaybettikleri yakınları için göz yaşı dökerken, depremde hayatını kaybedenlerin adlarının yer aldığı mermer bloklar ise çiçeklerle süslendi.

17 Ağustos Marmara Depremi’nin 18. yıldönümü anma törenleri her yıl olduğu gibi bu yıl da Deprem Anıtı’nda gerçekleştirildi. Deprem anıtına gelen vatandaşlar ise depremde hayatlarını kaybeden yakınlarının mermer bloklara yazılı adlarını bularak buralara çiçekler iliştirdiler.

Gece saat 02:00’de ise Yalova Belediyesi ve Yalova Müftülüğü tarafından ortaklaşa tertip edilen anma töreni kapsamında Kuran-ı Kerim ve ilahiler okunmaya başlandı. Törene Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, AKP Yalova İl Başkanı Yusuf Ziya Öztabak, AKP Yalova Milletvekili Fikri Demirel, CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile çok sayıda vatandaş katıldı. Saatler 03:02’yi gösterdiğinde ise hep birlikte dualar edilerek anma programı sona erdi.

Depremde çekilen fotoğrafların yer aldığı fotoğraf sergisi ise hafta boyunca vatandaşların ziyaret etmeleri için açık tutulacak.

SAKARYA’DA GERÇEKLEŞEN ANMA ETKİNLİĞİ PROGRAMI KATILIMIN AZ OLMASI NEDENİYLE BURUK GEÇTİ

17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybedenler, 18'inci yıl dönümünde Sakarya'da da dualarla anıldı. Gerçekleşen anma etkinliği programı katılımın az olması nedeniyle buruk geçti.

17 Ağustos 1999’da Kocaeli Gölcük merkezli gerçekleşen Marmara Depremi’nde hayatını kaybedenler bu yıl da unutulmadı. Resmi kayıtlara göre hayatını kaybeden 17 bin 480 kişi depremin 18'inci yılında Sakarya Demokrasi Meydanında dualarla anıldı. Sakarya İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (SİMDER) tarafından Demokrasi Meydanında düzenlenen anma etkinliğine bu sene katılım az oldu.

Akşam saatleri itibariyle başlayan anma etkinliklerinde İl Afet ve Koordinasyon Merkezi (AFAD) ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı çalışmaları ve araçları tanıtıldı. Deprem fotoğraflarının yer yer aldığı slayt gösteriminin ardından Kur'an-ı Kerim tilavetleri yapıldı.

Gerçekleşen anma etkinliklerinde konuşan SİMDER Başkanı Nafi Özdin, “Depremin acısını hafifletmek yada aynı acıyı tekrar yaşamamak birazda bizim elimizde. Malumunuz depremle alakalı en çok söylenen söz, deprem öldürmez binalar öldürür. 3 senedir bu anma programını tertiplemeye gayret ediyoruz. Bu programı aslında her ne kadar biz icra etsekte bize ait bir program değil yani şehrimize ve depremde yakınlarını kaybetmiş olan sizlere hemşerilerimize ait bir program. Dolayısıyla bu programın içeriği ve önümüzdeki yıllarda yapılması gerekenler noktasında fikirleriniz tavsiyeleriniz olursa bunlarada açığız. Bizim amacımız deprem vesilesiyle hayatlarını kaybetmiş olan sevdiklerimizin arkasından Kur'an-ı Kerimler okuyup dualar etmek ve onları hayır ile yad etmek” dedi.

“HAYATINI KAYBEDENLERİN HEPSİ BİZİM CANIMIZ”

Depremde yakınlarını kaybeden Hilmi Maden yaptığı açıklamada, “Hemen Erenler ilçesindeki evine gittik. Yeğenim ablamın kızı 6 aylık hamileydi. Eşi ve kendisini 2-3 gün içerisinde enkaz altından zor çıkardık. Hayatını kaybedenlerin hepsi bizim canımız. Can sadece akraba değil, depremde ölenlerin hepsine üzüldük hepsi bizim canımız. Böyle bir gecede buraya gelip Kur’an-ı Kerim’i dinleyip, onlara dua etmek benim için büyük bir gururdur. Enkaz altındaki cenazelerin durumu çok vahimdi. Allah bir daha böyle bir acı göstermesin. Bütün hayatını kaybedenlere Allah rahmet eylesin. Allah bize daha güzel günler nasip eylesin” diye konuştu.

“BEN HER GÜN AĞLIYORUM, HER GÜN ÖLÜYORUM”

Anma etkinlik programına katılımın az olmasından dolayı tepkisini dile getiren Nurcahan Kurşun ise yaptığı açıklamada, “Ben her gün ağlıyorum, her gün ölüyorum. Onların kıyafetini saklıyorum, kokluyorum. Ne biçim Adapazarı insanı, halkı bu yakışıyor mu bize? Üzüldüm buradaki az insanı görünce. Bu kadar çabuk mu unuttuk. İki tane evladımı verdim ben 18 yaşında oğlum, 16 yaşında kızım öldü benim depremde. Benim hayatım karardı, ondan sonra benim engelli çocuğum var ben ona tutundum ve onla yaşıyorum. Ben unutmadım, siz nasıl unutuyorsunuz, Adapazarı halkına sesleniyorum. Lütfen herkes annesini, babasını, evladını unutmasın. Bu bizim için büyük bir felaketti ve unutulmasından ben utanç duydum” derken, Sinan Burnaz ise yaptığı açıklamada, “Ailemden 4 kişiyi kaybettim. Bunu yaşamayan hiç kimse anlayamaz. Bu meydanda valilik binası olduğu zaman çaresizlik içerisindeydik. O zamanki valimizi hiç unutamam, bisiklet ile yanına geldim ve paçasından tutarak sayın valim lütfen bize yardım edin, çok insanlar öldü. Sağolsun cezaevi ekibini bize gönderdi fakat hiçbirini kurtaramadık. Ama bu Sakarya bu depremi çok çabuk unuttu, çok üzgünüm” şeklinde konuştu.

6 BİNE YAKIN DEPREM ŞEHİTLERİ GÖLCÜK’TE ANILDI

Depremin merkez üssü olan Gölcük’te hayatını kaybedenler deprem şehitleri anıtı önünde düzenlenen etkinlikle anıldı. Vatandaşlar o gece yaşadıklarını anlattı.

Depremin büyük yıkıma yol açtığı Gölcük Kavaklı sahilinde, depremin 18. yıl dönümü nedeniyle çeşitli etkinlikler düzenlendi. Depremin meydana geldiği an olan 03.02’de vatandaşlar, büyük kayıpların yaşandığı Kavaklı sahilindeki deprem şehitleri anıtı önünde toplandılar. Anma törenlerine Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve vatandaşlar katıldı. Sahili dolduran vatandaşlar, o gece yaşamını yitirenler için dualar ederek, Körfez sularına karanfil attılar.

Anma töreninde konuşan ve depremin Gölcük halkını hazırlıksız yakaladığını dile getiren Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş, “Bunun sonucunda da büyük bir bedel ödedik. Gölcük özeline baktığımızda 6 bine yakın insanımız deprem şehidi oldu. Bir o kadar yaralı, engelli insanlarımız oldu. Bugün 18. yılında şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Mutlaka bu anma etkinliklerine biz ısrarla devam edeceğiz. Bunun iki amacı var. Biri şehitlerimizi rahmetle anmak diğeri de malumunuz Türkiye deprem coğrafyası ve deprem bilinci ile şuurunun oluşması en büyük arzu ve isteğimiz” dedi.

Anma törenine katılan depremzedelerden Ali Osman Çınarer ise o gece nasıl enkaz altından kurtulduklarını anlayamadıklarını dile getirdi. Çınarer, “Her sene buraya gelmeye çalışıyoruz. Unutamıyoruz yani. Etrafımızdan çok ölenlerimiz oldu. Akrabalarımız öldü. Biz nasıl çıktığımızı anlamadık. Çıktık ama sonradan hayretler içinde kaldık. Eşyalarımız, evimiz berbat haldeydi. Allah korudu o şekilde çıktık” diye konuştu.

Çınarer’in eşi İsmigül de uyandığında yatak odasının penceresinin üzerinde olduğunu söyleyerek, “Tabi çok acı günler geçirdik. Amcam, oğlu, yengem öldü. Çocukları kaldı 3 tane. Bir tanesi enkz altından çıktı. Çok kötüydü. 3 aylık çocuğum vardı o zaman. Çadırlarda kaldık çok perişanlık çektik. o gece depremi çok hatırlamıyorum. Sadece uyandığımda yatak odasının camını üzerimizde gördüm. Hep aklımızda tabi ki de. Aradan 18 yıl geçmesine rağmen sanki dünmüş gibi aklımızda hala” şeklinde konuştu.

Deprem gecesi enkaz altından 10 kişinin çıkarılmasına yardımcı olduğunu anlatan Müjgan Kaya da, “Hayatta olanlar beni mutlu ediyor. En azından kendimi bir işe yaramış gibi görüyorum ve suçlamıyorum. Diyorum ki en azından bir can kurtardım. 11 sene başka bir yerde yaşadım ve onların ruhu beni çok rahatsız etti. Tekrar Kavaklı’ya geldim ve çok mutluyum. En azından hatırılarım acı da olsa geçerken ‘Allah rahmet eylesin’ diyorum” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından anma törenine katılanlar deprem şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulundular. Katılımcılar daha sonra Deprem Şehitleri Anıtına çelenk bırakarak Körfez denizine ölenler için karanfil attılar.

Etiketler :