Mağdur çocukların sesini duyuranlara ceza: RTÜK cezaları Meclis gündeminde

Mağdur çocukların sesini duyuranlara ceza: RTÜK cezaları Meclis gündeminde
HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, RTÜK'ün Diyanet'in şikayeti üzerine Kur'an Kursu'ndaki istismarı haberleştirdiği gerekçesiyle Halk TV, Tele 1 ve KRT'yi cezalandırmasını TBMM gündemine taşıdı.

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy, RTÜK'ün halktv.com.tr İsmail Saymaz'ın kamuoyuna duyurduğu ve Erzurum'da Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda, 2020'nin mayıs ayından 2021'in Ekim ayına kadar geçen süreçte yurtta resmi görevi olmayan bir hafızlık öğrencisinin 'Belletmen' olarak görevlendirildiği ve bu şahsın en az 2 çocuğa fiili tecavüz ettiği, 7 çocuğa da cinsel istismarda bulunmasının haberleştirilmesi nedeniyle Halk TV, Tele 1 ve KRT'ye verdiği cezayı Meclis gündemine taşıdı.

HDP'li Ersoy, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması üzerine yazılı soru önergesi verdi.

Ersoy'un Oktay'a yönelttiği sorular ise şöyle:

  1. Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı Hacı Bahattin Evgi Yatılı Erkek Kur'an Kursu'nda çocukların şiddete uğraması ve uğradıkları cinsel istismarın haber yapılması, Diyanet İşleri Başkanlığını neden rahatsız etmiştir?
  2. Diyanet İşleri Başkanlığı, 8 Şubat 2022'de Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesine başvurarak çocukların uğradığı şiddet ve istismarın, gizliliğin ihlali ile halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiğini gerekçe göstermiştir. Getirilen bu karar istismarcıların korunmasına yönelik değil midir?
  3. Diyanet İşleri Başkanlığı Kur’an kurslarını denetlemek yerine, yaşanan istismarın haberleşmesinin engellenmesine yönelik girişimlerde bulunması çocukların üstün yararına karşı bir uygulama değil midir?
  4. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın görevi Kur’an kurslarında yaşanan şiddet ve istismarın duyulmasını engellemek midir?
  5. Cumhurbaşkanı Yardımcısı olarak, her hafta başka bir dini cemaat yurdu ya da Kur’an kursunda çocuklara işkence ve istismar görüntüleri basına yansımaktadır. Bu kursların ve cemaatlere ait olan yurtların kapatılması için herhangi bir talimat verecek misiniz?
  6. Son on yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı kaç kuran kursunda çocuklara yönelik şiddet ve istismar yaşanmıştır?
  7. Şiddet ve istismara uğrayan çocukların ailelerinin, haber programında çocuklarının yaşadıklarını anlatması neden Diyanet İşleri Başkanlığını bu denli rahatsız etmiştir ve akabinde yayın yasağı için girişimlerde bulunmuştur?