Madımak Oteli'ndeki anı köşesinden iki saldırganın adı kaldırıldı

Madımak Oteli'ndeki anı köşesinden iki saldırganın adı kaldırıldı
Sivas Valiliği, Madımak Oteli'ndeki anıtta isimleri yazan iki saldırganın adını anıttan kaldırdı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin (PSAKD) Şubesi Başkanı Yıldırım “Bu iki isim oradan kaldırıldı diye geri durmayacağız. Oranın Kültür Merkezi değil Utanç Müzesi olması gerekir” dedi.

2 Temmuz 1993’te Sivas’taki Madımak Oteli’nde düzenlenen etkinlikler sırasında çoğunluğu Alevi olan 33 yazar, sanatçı, aydın ve iki otel çalışanı, gerici gruplar tarafından yakılarak katledilmişti.

Katliamdan sonraki yıllarda otel girişine kebap lokantası açılması yitirilenlerin yakınlarının tepkisine neden olmuştu. Tepkilerin ardından lokanta 2009 yılında taşındı. Madımak Oteli kamulaştırıldı, yenilendi ve 2011 yılında Bilim ve Kültür Merkezi olarak kullanıma açıldı.

Merkezdeki anı köşesine, katliamda yaşamını yitiren 33 aydın, iki otel görevlisinin yanı sıra iki saldırganın da adı yazıldı. Listede iki saldırganın adının yer alması, katliam mağduru ailelerin tepkisini çekti.

YOL HABER'de yer alan habere göre, PSAKD öncülüğünde Alevi kurumları ve mağdur ailelerin mücadelesi sonuç verdi. Sivas Valiliği Madımak Oteli’nde isimleri yazılı iki saldırganın adını anıttan kaldırdı.

PSAKD Sivas Şubesi Başkanı Hidayet Yıldırım konuya ilişkin PİRHA’dan Melis Ciddioğlu’na konuştu.

'Mücadelemiz sonucu valilik iki katilin adını kaldırdı'

Yıldırım, yıllardır verilen mücadelelerin sonuç verdiğini belirterek, Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması ve yönetiminin PSAKD ve mağdur ailelere verilmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyleyerek şunları dile getirdi:

“Biz bu haberi daha önceden de duymuştuk. Bugün valiliğe teyit ettirdik. Sivas’ta bulunan Madımak Oteli’nde, katliamı gerçekleştirenlerden iki kişinin adı katliamda yitirdiğimiz canlarımızın isimlerinin yazıldığı yerde yazılıydı. Bu yıl Madımak Katliamı’nın 29 yılı. Madımak Oteli bildiğiniz gibi bir kültür merkezi olarak dizayn edildi. Biz yıllardır Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi olması için mücadele verdik, veriyoruz. Orada yitirdiğimiz 33 canımızın isimlerinin yazılı olduğu yere, katliamı gerçekleştirirken ölen iki katilin de isimleri yazıldı. Bunun kaldırılması için de yıllardır mücadele veriyoruz. Ayrıca Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi yapıldıktan sonra Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ve orada yaşamını yitirenlerin ailelerine yönetiminin devredilmesini istiyoruz. Bunun için de yıllardır mücadele veriyoruz. Demokratik kitle örgütleri, siyasi partiler ve tüm Alevi örgütleri bu mücadeleyi hala devam ettiriyor.

'Otelin utanç müzesi olması için mücadele etmeye devam edeceğiz'

İki ismin oradan kaldırılmasının bir kazanım olduğunu da ifade eden Hidayet Yıldırım, “Bugün önemli bir haber aldık. Otelin içerisinde katliamda yaşamını yitiren 33 canımızın yanı sıra orada çalışan iki otel çalışanı ve iki de dışarıda ‘yakın yıkın’ diye bağıran katillerin isimleri yazılmıştı. İki katilin adının oradan silinmesi için birçok eylem yaptık. Her yerde bunları dile getirdik. Bu iki katilin ismi Ahmet Alan ve Hakan Türkyılmaz. Şimdi orada 37 değil de 35 isim yazılı. Verdiğimiz mücadele ile bu iki katili oradan dışarı atmış olduk. Aleviler için bu bir kazanımdır. Emeği geçen tüm partilere, derneklere, kurumlara teşekkür ediyoruz. Madımak Oteli Utanç Müzesi olmalıdır. Bunun için mücadele etmeye devam edeceğiz ve Madımak Oteli’nin yönetiminin Pir Sultan Abdal örgütüne ve orada yaşamını yitirenlerin ailelerine devredilmesi için mücadelemiz devam edecek. Bu iki isim oradan kaldırıldı diye geri durmayacağız. Oranın Kültür Merkezi değil Utanç Müzesi olması gerekir. Bu yıl Sivas Katliamı’nın 29. yılı ve herkesi 2 Temmuz’da Sivas’a bekliyoruz.”