Demir Kubbe Kuzey Işıkları Yüzünden Mi Hedef Şaşırdı? Her An Büyük Bir Patlamayla Karşı Karşıya Kalabiliriz

Demir Kubbe Kuzey Işıkları Yüzünden Mi Hedef Şaşırdı? Her An Büyük Bir Patlamayla Karşı Karşıya Kalabiliriz
Önceki gün Türkiye'den de görülen Kuzey Işıkları, birçok insanın kafasında soru işareti oluşturdu. Peki biz, Türkiye'den kuzey ışıklarını neden gördük? Yanıtı uzmanlardan geldi. Kimileri de İsrail'e düşen füzeleri kuzey ışıklarıyla ilişkilendirdi.

Türkiye'de kuzey ışıkları, Marmara ve Karadeniz bölgelerinde çıplak gözle görülebildi. İstanbul, Bursa, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli, Samsun ve Trabzon gibi şehirlerde yaşayanlar, bu eşsiz doğa olayını seyretme fırsatı buldu.

Uzmanlar, önümüzdeki dönemde kuzey ışıklarının daha sık görülebileceğini söylüyor.

Türkiye'den de izlenen kuzey ışıklarıyla ilgili bir idda gündeme geldi. Hava Forum sayfası İsrail'e düşen füzeleri, güneşteki patlamalarla ilişkilendirdi.

demir-kubbe-fuze.jpg

Paylaşım şöyle:
"Dün gece gerçekleşen jeomanyetik fırtına Dünyamızda internet sistemini, TV ve Radyo gibi kablosuz iletişim ağlarını etkiledi. Bu etkilerden biri de dün gece İsrail'in demir kubbe füzelerinin kontrolden çıkıp İsrail topraklarına düşmesi olabilir..."

İki gün önce Hamas'ın Gazze'den fırlattığı füzeleri durdurmak isteyen Demir Kubbe hava savunma sistemine ait bir füze, hedefi şaşırarak İsrail yerleşim birimine düşmüştü.

İsrail'in abluka ve yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nden misilleme olarak gönderilen füzeleri imha etmeye çalışan İsrail Demir Kubbe hava savunma sistemine ait bir füze, İsrail yerleşim birimine isabet etmişti.

kuzey-isiklari3.jpg

PEKİ KUZEY IŞIKLARINI NEDEN GÖRDÜK?

Ege Üniversitesi Astrofizik Bölümü Öğretim Üyesi ve Astronomi Gözlemevi Müdürü Doç. Dr. Hasan Ali Dal, "Güneş'in manyetik aktivitesi artıyor. Bu nedenle önümüzdeki dönemde daha fazla güneş patlaması yaşanması bekleniyor. Bu patlamalar, daha fazla yüklü parçacığın atmosfere girmesine neden olacak ve bu da kuzey ışıklarının daha sık görülmesine yol açacak" dedi.

"Dünya'nın manyetik alanı, Güneş'ten gelen yüklü parçacıkları büyük ölçüde engeller. Bu nedenle kuzey ışıkları, Dünya'ya herhangi bir zarar vermez" dedi.

Güneşteki patlamalar üzerine araştırmalar yapan Doç. Dr. Dal patlamaların periyodu ve dünyaya olası etkileriyle ilgili şöyle konuştu:

kuzey-isiklari1.jpg

”Güneş’in yüzeyinde her 11 yılda bir patlama sayısı ya azalıyor ya da artıyor. Bu döngüye göre 2025-2026 yıllarında bu dönemin en yüksek sayısına ulaşacağız. Sonra azalacağı bir döngüye gireceğiz. Ancak bu patlamalar bazen çok şiddetli olabilir. Mesela 6 Şubat depreminden sonraki hafta Güneş’te büyük bir patlama meyda geldi ve Brezilya’da iki gün elektrik hatları ile radyo ve TV yayınlarında sorunlar yaşandı. 1989 yılında yaşanan başka bir patlamada da Kanada’da iki hafta boyunca elektriksiz, televizyonsuz ve radyosuz kalmıştı.

‘DÜNYA YOK OLUR’

Bu patlamaların ne zaman olacağı bilinmiyor. Ancak etkisi tahmin edilenden daha çok oluyor. 2025 yılında kızılca kıyamet kopacak diyemeyiz ancak her an büyük bir patlamayla karşı karşıya kalma ihtimalimiz mevcut. 15 bin yıl öncekine benzer çok büyük bir patlama yaşanması durumunda bundan Dünya’nın manyetik alanı etkilenir. Pusulalar yön göstermez, GPRS çalışmaz, uydular kontrol edilemez, insanlar kozmik ışın ve radyasyona maruz kalır. Sokağa çıktığımızda cilt kanseri olmamız için her koşul hazır hale gelir. Kısacası yavaş yavaş Dünya yok olmaya başlar.”

Etiketler :