Koronavirüse yakalanan işçi tazminatsız işten çıkarıldı
Borsan Lojistik’te virüse yakalanan depo işçisi, tedavisi sürerken tazminatsız işten atıldı. Özak Tekstil’de ise işçiler yandaş sendikadan istifa ederek DİSK Tekstil’e geçtikleri için işten atılmakla tehdit ediliyor.
Koronavirüs salgınına karşı korunmasız bırakılan işçiler bir yandan canlarıyla uğraşırken, diğer yandan haklarını gasp eden patronlarla mücadele ediyor. Patronlar deyim yerindeyse gemi azıya almış durumda. İşyerlerinde işçilerin en temel haklarına dönük saldırılar giderek artıyor.
İşyerlerinde salgına karşı gerekli önlemleri almayan patronlar, bu durumu ifşa ederek kendilerinin ve arkadaşlarının yaşam hakkına sahip çıkan işçileri ise işten çıkarıyor. Bunun son örneği, Borsan Global Lojistik’te yaşandı. Firmanın İstanbul Tuzla’daki deposunda çalışırken koronavirüse yakalanan Mahir Albayrak adlı işçi, tedavisi sürerken tazminatsız işten çıkarıldı, hukuksuzluğu ifşa etti.
Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası üyesi Albayrak, virüse yakalandıktan sonra arkadaşlarını test yaptırmaları için uyarmış, bunun üzerine test yaptıran 6 işçi daha pozitif çıkmıştı.
Albayrak ayrıca, sendikası aracılığıyla yaptığı açıklamada, vakalar ortaya çıkmadan önce işyerinde hiçbir önlem alınmadığını, şirketin kısa çalışma ödeneğini başvurarak işçileri yıllık izne çıkardığını, ancak daha sonra işlerin yoğun olduğu gerekçesiyle tüm işçileri işe geri çağırdığını anlatmıştı.
Engelli ve kronik rahatsızlığı olan işçilerin bile çalışmaya zorlandığını belirten Albayrak, “Onlara ‘Çalışırken başıma gelecek şeylerden şirket sorumlu değildir’ şeklinde bir belge imzalatıldı. Şu an herkes sigortasız şekilde zorla çalıştırılıyor. Arkadaşlarımızın hepsinin maddi durumu çok kötü. Hepsinin borcu var, günlük 20 liraya çalışmaya razı oluyorlar. Hem devlet üzerinden benim paramın yüzde 60’ını vereceksin hem de günlük 20 liraya beni çalıştırmaya devam edeceksin. Biz bunu kabul etmiyoruz” demişti.
Şirketin prestijini zedelemiş
Borsan Global Lojistik yönetimi, bu açıklamaları nedeniyle Albayrak’ı, İş Kanunu’nun 25/11’inci maddesine (ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller) dayanarak tazminatsız şekilde işten çıkardı. Fesih bildiriminde işçinin şirket hakkında olumsuz algı yaratarak prestij kaybına neden olduğu, böylece şirketi maddi ve manevi zarara uğrattığı ileri sürüldü.
DGD-Sen’den yapılan açıklamada ise “İşçilerin canı sizin kârlarınızdan değerlidir. Mahir’in söyledikleri bizim de gördüklerimizdir. Onlarca işçi dip dibe, maskesiz çalışmaya devam ediyor. Önlem almak yerine işçilere baskı yapmaya devam ediyorsunuz” dendi. Sendika Başkanı Murat Bostancı da Albayrak’ı ‘ahlak kurallarına uymamakla’ suçlayan şirkete, “Ahlaksız olan sizin sömürü düzeninizdir” diyerek tepki gösterdi.