Hindistan'da bir kişide 'çift mutant' Covid-19 varyantı tespit edildi

Hindistan'da bir kişide 'çift mutant' Covid-19 varyantı tespit edildi
Covid-19’dan en fazla etkilenen 3’üncü ülke olan Hindistan'da, 18 eyaletinde yapılan testler sonucunda ülkede bir kişide 'çift mutant' Covid-19 varyantı tespit edildiği açıklandı.

 

Yaklaşık 12 milyon vakanın görüldüğü 160 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Hindistan'da geçtiğimiz gün 47 bin 262 vaka kaydedilirken 275 kişi de virüs kaynaklı hayatını kaybetti.

En yüksek vak asayısı kaydedildi

Açıklanan vaka ve can kaybı sayısı bu yıl ülkede bir gün içerisindeki en yüksek vaka sayısı olarak kayıtlara geçti.

18 eyaletinde yapılan testler sonucunda ise ülkede bir kişide 'Çift mutant' Covid-19 varyantı tespit edildiği açıklandı. Hindistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı 10 ulusal laboratuvardan oluşan Hindistan SARS-CoV-2 Genomik Konsorsiyumu tarafından yapılan 10 bin 787 testten ise 736’sının İngiliz varyantı, 34’ünün Güney Amerika ve birinin de Brezilya varyantı olduğu açıklandı.

"Ayrı bir Covid-19 soyu olabilir"

Hindistan Sağlık Bakanlığı'na bağlı virolog Shahid Jameel, çift mutantın 'aynı virüste bir araya gelen iki mutasyon' olduğunu açıklarken ,"Virüsün başak proteininin kilit alanlarındaki çift mutasyon, bu riskleri artırabilir. Virüsün bağışıklık sisteminden kaçmasına ve daha bulaşıcı hale gelmesine izin verebilir. Bu tür çifte mutasyonlar bağışıklık sisteminden kaçar ve bulaşıcılığı artırır. Hindistan'da L452R ve E484Q mutasyonlarının bir araya gelmesiyle gelişen ayrı bir Covid-19 soyu olabilir" dedi. 

Fotoğraf: AA

 

İlgili Haberler