'Koltuk krizi' dünya basınında

'Koltuk krizi' dünya basınında
AB (Avrupa Birliği) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'in dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptıkları görüşmede yaşanan koltuk krizi New York Times gazetesinde de yer buldu.

İki AB başkanının Türkiye'yi ziyaret ettiği belirtilen haberde, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e koltuk verilmemesine dair ''Sadece erkeğe sandalye verildi'' denildi. Ayrıca haberde protokolde yaşanan krizin AB Başkanları'nın ziyaretini ''dramatik'' hale getirdiği söylendi.

Yaşanan koltuk krizinin ardından Dünya çapında kadınlar ve siyasetçiler, #GiveHerASeat etiketi üzerinden tepkilerini dile getirdiğini belirten NY Times, Avrupa'da yaşayan insanların, durumu ''AB ve Türkiye arasındaki kültür farklılığının göstergesi'' olarak yorumladığını söyledi. 

NY Times, olayı ayrıca Avrupa cephesinden de yorumladı: ''Türkiye'nin kadın hakları konusundaki zayıf sicilinin simgesiyse, Avrupa Birliği'nin son derece önemli bir komşu ve birliğe üye olmaya aday bir ülkeyle başa çıkmada birleşik bir cephe oluşturmadaki yetersizliğini de yansıtıyordu''

Uzmanların, yaşanan protokol krizine dair farklı görüşler bildiriyor. NY Times da bu konuda farklı görüşlere yer verirken, Avrupa Dış İlişkiler Konseyi kıdemli üyesi Aslı Aydıntaşbaş'tan da görüş aldı. Aydıntaşbaş duruma dair "Her iki taraf da suçu paylaşacak" derken, Bu ihmal, Erdoğan'ın tamamen erkeklerin olduğu bir siyasi ortamda yaşamasının ve AB'nin Türkiye cumhurbaşkanı tarafından sindirilmesinin doğal bir sonucudur” diye konuştu.

 

Etiketler :