Kıyılar Emine Erdoğan’dan sorulacak

Kıyılar Emine Erdoğan’dan sorulacak
Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından düzenlenen düzenlenen mapa ve şamandıra ihale verme yetkisinin Emine Erdoğan'ın öncülüğünde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı'na verildi.

Geçtiğimiz aylarda Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Fethiye Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi içerisinde yer alan 4 adet koya yönelik düzenlenen mapa ve şamandıra ihalesinin iptal edildiği açıklanmıştı.

Fethiye Göcek Çalış Ölüdeniz Yolcu Taşıma Birliği Kooperatifleri Birliği Başkanlığı tarafından açılan dava sonucunda Ankara 10. İdare Mahkemesi; 127 adet mapa ile 47 adet şamandıra içeren Sarsala, Hamam, Binlik ve Martı koylarını kapsayan ihaleyi iptal etmiş ihalenin iptal edilmesi, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Gazeteci Bahadır Özgür, Çevre Kanunu'nda yapılan değişiklik ile Tüm Türkiye kıyılarını kapsayan mapa ve şamandıra ihale verme yetkisinin Emine Erdoğan himayesinde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı'na verildiğini duyurdu. Özgür sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Çevre Kanunu'nda değişiklik yapıyorlar. Koylara kurulacak mapa ve şamandıra ihalesinde yetki, Emine Erdoğan'ın himayesinde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı'na veriliyor. Geçtiğimiz aylarda Göcek koylarındaki mapa ve şamandıra ihalesi çok tartışılmış, sonrasında iptal edilmişti" ifadelerini kullandı.

1-001.jpg

Çevre Ajansı'nın kullanımına verilen veya kiralanan, Kıyı Kanunu kapsamındaki alanlar aynı zamanda özel şirketlere devredilerek işletebilecek.

2.jpg

Meclis’te tartışma konusu olmuştu

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, AKP’li Selman Özboyacı’nın Çevre Ajansı Kurulmasına ilişkin kanun teklifini Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeden önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’a sunmasını eleştirmişti.

Bakan, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülmekte olan Türkiye Çevre Ajansının Kurulması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuşmuş, 20 dakikalık konuşmasında kanuna ve iktidarın çevre politikalarına dair eleştirilerini sıraladı.

2020 yılındaki tartışmada Murat Bakan, “Bir ülkede tek adam rejiminden daha kötü bir şey varsa o da bütün kuvvetlerin; yasamanın, yürütmenin, yargının bir ailede toplanmasıdır” derken, Özboyacı, “Hanımefendiyi bilgilendirmek için böyle bir ziyaret yaptık” yanıtı vermişti.

AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise “Devlet başkanlarının eşleri görevleri gereği de sosyal sorumluluk projeleri yürütür” demiş, bunun üzerine Bakan, “Yasama faaliyeti sosyal sorumluluk projesi mi” diyerek Özkan’ı eleştirmişti.