Kedi ve köpek besleyenler dikkat! Deri altına çip ve kimlik zorunluluğu...

Kedi ve köpek besleyenler dikkat! Deri altına çip ve kimlik zorunluluğu...
Kedi ve köpeklere mikroçipli kimlik yolda.

Evde evcil hayvan besleyenler için yeni bir yasa geliyor. Bundan böyle evde beslenen kedi ve köpek türü canlılar için de kimlik zorunlu olacak.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının, "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak, yürürlüğe girdi.

KİMLİKLENDİRME ZORUNLU

Buna göre, ev hayvanı sahibi; kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesini sağlamak, doğum, ölüm, kayıp, sahip değişikliğiyle ilgili bilgileri Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne bildirmekle yükümlü tutuldu. Tüm köpek sahipleri 1 Ocak 2021, tüm kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022'den itibaren en geç bir yıl içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurarak her yaştaki kedi, köpek ve gelinciklerinin kimliklendirme-kayıt işlemlerini yaptıracak. Ev hayvanı sahipleri, hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olacak ve onları terk edemeyecek. Hayvanların sahibi 16 yaşından gün almış fakat 18 yaşını doldurmamış ise veli veya vasisi sorumlu olacak.

HAYVANLARA MİKROÇİP TAKILACAK

Kedi, köpek ve gelinciklerin boynunun sol tarafında kulağa yakın kısmına veya iki skapula arasına deri altına mikroçip yerleştirilecek. Mikroçip uygulaması veteriner hekimler veya onların gözetiminde veteriner sağlık teknisyeni ve teknikerince gerçekleştirilecek. Yeni doğan ev hayvanının sahibi doğum tarihinden itibaren en geç 3 ay içinde Bakanlığın il veya ilçe müdürlüğüne başvurmakla yükümlü tutuldu. Mikroçip takılarak pasaport düzenlenen ev hayvanları 15 gün içinde veri tabanına kaydedilecek.

Etiketler :