KCDP İlk Altı Ayın Raporunu Açıkladı: Üç Yüz Yirmi İki Kadın Hayatını Kaybetti

KCDP İlk Altı Ayın Raporunu Açıkladı: Üç Yüz Yirmi İki Kadın Hayatını Kaybetti
Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformunun açıkladığı verilere göre, 2024 yılının ilk 6 ayında erkekler tarafından 205 kadın öldürüldü, 117 kadın şüpheli şekilde ölü bulundu.

Kadına yönelik şiddetle mücadelede sembolleşmiş sivil toplum kuruluşlarından biri olan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu 2024'ün, ocak ayından itibaren gerçekleşen kadın katliamlarına yönelik hazırladığı raporunu açıkladı.
Platform“2024 yılının ilk yarısında 205 kadın cinayeti, 117 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Aile odaklı politikaların kadınların hayatlarını nasıl tehdit ettiğini bu 6 ayın değerlendirmesini yaparak sizlere açıklamak istiyoruz.

2024 yılının ilk 6 ayı içerisinde öldürülen kadınların %42’sinin evli olduğu erkek tarafından öldürüldüğünü görüyoruz. Kadınların en yakınındaki erkekler tarafından öldürülüyor olması gerçeği, aile odaklı politikaların sonucudur.

Platformun yayınladığı raporda “2024 yılının ilk yarısında 205 kadın cinayeti, 117 şüpheli kadın ölümü gerçekleştiği belirtilirken öldürülen kadınların %42’sinin evli olduğu erkek tarafından katledildiği deklare edildi.

201119.jpg

KADINLAR EN ÇOK ATEŞLİ SİLAHLARLA ÖLDÜRÜLÜYOR

Raporunda devamında aktarıla bilgilerde , 2024’ün ilk 6 ayı içerisinde kadınlar yine en çok evlerinde öldürüldüğü, kadınların yaşam haklarının, en yakınlarındaki erkekler tarafından sonlandırıldığı yer aldı.

fidan-veri-11zon.jpeg

İSTANBUL SÖZLEŞMESİNİN FESHİ KADIN CİNAYETLERİNİ ARTTIRDI

Platform adına söz alan KCDP Genel Sekreteri Fidan Ataselim,"İstanbul Sözleşmesinden imza çekilmesinden bu yana geçen her yılın ilk 6 ayına baktığımızda kadın cinayetlerinin arttığını görüyoruz. Bu yılın Haziran ayında ise 41 kadın cinayeti, 25 şüpheli kadın ölümü gerçekleşti. Bir ay içerisinde öldürülen kadın sayısının bu kadar çok olduğu başka bir ay olmadı. Bunun sebebinin ne olduğunu anlamaya çalıştığımızda, geçtiğimiz ay 9. Yargı Paketinin gündeme getirildiğini, 6284’ün tartışmaya açıldığını görüyoruz" dedi.

fidan-yillar.jpeg

6284'Ü ANLATMAYA DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamalarına devam eden Ataselim, son zamanlarda zorlama hapis kararlarının keyfi olarak verilmediği, kamu personellerinin görevini yerine getirmediği durumlarla karşılaşıyoruz.

Ama umutsuzluğa kapılmayalım. Bizler ülkenin her yanında kadınlara 6284’ü anlatmaya devam edeceğiz. Yetkililerin karşısında 6284 sayılı kanun ile duracağız.

Bakanlık, Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon ve Eylem Planı açıkladı. Bu sayfalar dolusu raporda “kadına yönelik şiddet” ifadesi bir kez dahi geçmiyor. “Aile içi şiddet” diye ifade ediliyor. Her çıktıkları kürsüden “insanı yaşat ki devlet yaşasın” diyenler bu sözünü sıra kadınlara, LGBTİQ+’lara. çocuklara geldiğinde unutuyor. Buradan soruyorum, kadınlar insan değil mi? ifadelerini kullandı.

Kaynak:halktv.com.tr