Kaz Dağları tehdit altında
Türkiye’nin oksijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Yenice Çırpılar Termik Santralı projesi dördüncü kez gündemde. Proje gerçekleşirse aynı zamanda Türkiye’nin en önemli tarım alanlarından biri olan bölge, kömür külüne boğulacak.
Türkiye’nin en önemli doğal alanlarından biri olan ve her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan Kaz Dağları, termik santral tehdidiyle karşı karşıya. Cumhuriyet'in haberine göre Santral projesi hayata geçerse, Agonya Ovası’nın Amerika ve Avrupa’ya ihraç ürünü olan Yenice kapya biberi, bölgenin diğer önemli gelir kaynağı hayvan besi yemi olan mısır üretimi darbe alacak. Kapya biberi yetiştiricilerinden Hüseyin Soylu, tüm yurttaşları bugün saat 10.30’da Ankara’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda gerçekleşecek Çırpılar Kömürlü Termik Santralı İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı öncesi dayanışmaya çağırdı. Soylu, “Yarının kaderi bugündür. Yarın Kaz Dağları’na yazık oldu demeyelim” dedi.
Çanakkale’de Türkiye’nin okijen deposu Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Yenice Çırpılar Termik Santralı projesi dördüncü kez gündemde. Taşzemin İnşaat Madenciliğin, Yenice ilçesine bağlı Çırpılar köyünde, kurmak istediği santralın toplam kurulu gücü 200 megavat olacak. Yılda 2.6 milyon kömür tüketecek ve 90 futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak. Agonya Ovası’ndaki 75 köy muhtarının 65’inin itiraz dilekçesiyle, daha önce 2 buçuk yıllık süreçte üç kez İDK toplantısı ertelendi. Muhtarlar, projenin Türkiye’nin en önemli ve en değerli orman varlıklarından olan Kaz Dağları’na önemli çevresel zararlar vereceğini belirtiyor. Bölgede yaklaşık 25 bin kişi yaşıyor, 60 bin dönüm arazide tarım ve hayvancılık yapılıyor.