Kaymakamın 'doğum günü' haberine görevsizlik kararı

Kaymakamın 'doğum günü' haberine görevsizlik kararı
AKP'li Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent, geçtiğimiz yıl ilçenin Kaymakamı Önder Koç'un doğum gününü kutlamak için makama pasta götürdü. Kaymakamlığın ve belediyenin internet sitesinde yayınlanan kutlama görüntülerini haber yapan gazeteci hakkında Elazığ'da açılan davanın ilk duruşmasında görevsizlik kararı verildi. Dosya, olayın yaşandığı Çemişgezek ilçesine iade edildi.

Tunceli’nin AKP’li Çemişgezek Belediye Başkanı Metin Levent Yıldız'ın, ilçe Kaymakamı Önder Koç’un doğum gününü pasta alarak kutlaması ve bu kutlamanın görüntülerinin belediye ve kaymakamlığın sosyal medya hesaplarında paylaşılmasını haberleştiren gazeteci Serkan Gürtürk'e, Kaymakam Koç'un şikayeti üzerine 10 bin 31 lira idari para cezası kesilirken, yapılan habere de erişim yasağı getirilmişti.

Gürtürk'ün erişim engeli kararını uygulamadığı ve idari para cezasını ödemediği gerekçesiyle hakkında açılan davanın ilk duruşması Elazığ 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme olayın yaşandığı yerin Çemişgezek ilçesi olduğunu belirterek, görevsizlik kararı aldı ve dava dosyasını Çemişgezek Adliyesi'ne gönderdi.

Sözkonusu kutlama görüntülerinin belediye ve kaymakamlığın resmi sosyal medya hesaplarında paylaşılması sorun yaratmazken, bu görüntüleri haberleştiren gazeteciye ceza verilmesi ise dikkat çekti. Doğum günü kutlaması görüntüleri, kaymakamlığın resmi internet sitesinde durmaya devam ediyor.

whatsapp-image-2023-01-12-at-18-02-42.jpeg
Belediyenin sitesinde yer alan doğum günü kutlama haberi.

Mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyayı Çemişgezek’e yolladı

Çemişgezek Kaymakamlığı'nın, Haber Ayrıntı adlı internet sitesi için sözkonusu kutlamayı haberleştiren Gürtürk'ün idari para cezasını ödemediği ve erişim engeli kararını uygulamadığı gerekçesiyle yaptığı şikayet üzerine açılan davanın ilk durulması Elazığ 7. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada Gürtürk'ün savunmasını vermesinin ardından mahkeme heyeti, olayın Çemişgezek ilçesinde yaşandığını belirterek, görevsizlik kararı verdi. Dosya Çemişgezek ilçesine iade edildi.

Duruşmayı birçok gazeteci arkadaşının yanı sıra Elazığ Basın ve Medya Cemiyeti Başkanı Nafiz Koca ve Elazığ Medya, İnternet Yayıncıları ve Gazeteciler Derneği Başkanı Erhan Bahçeci de takip ederek, Gürtürk'e desteğini gösterdi.

'Aynı ceza ve yasak onlara neden verilmiyor?'

Davaya ilişkin konuşan Gürtürk yaptığı açıklamada, "Haber zaten kaymakamlık ve belediyenin internet siteleri ile sosyal medya hesaplarında yayınlanmış. Dolayısıyla verilen idare para cezası ve erişim engeli hukuki olmadığından yerine getirmedim" ifadelerini kullandı. Gürtürk sözlerine şöyle devam etti:

"Erişim engeli kararından sonra haberi kaldırmadığımız için 10 bin lira para cezası gelmişti. Verilen bu para cezası yasal değil, Çemişgezek Kaymakamlığı ve Çemişgezek Belediyesi'nin resmi hesaplarından kutlama fotoğraflarının yayınlanmasının ardından biz bu haberi yaptık. Zaten dünyanın her yerinde bu haberdir.

Doğum günü kutlaması hakkında yapılan bilgilendirme haberi şu an kaymakamlığın internet sitesinde hala duruyor ama biz haber yatığımızda erişim engeli ve idari para cezası veriliyor. Merak ediyorum, kaymakamlık ve belediye internet siteleri de doğum günü haberini kullanmış. Aynı ceza ve yasak onlara neden verilmiyor? Bu kabul edilir bir karar değildi hiçbir zaman.

Yaptığımız haberde mesleki etik kurallara aykırı bir durum olmadığını bildiğimiz için Çemişgezek Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen bu para cezasını ödemeyerek bu karara itiraz ettim. 10 Ocak Çalışan Gazeteciler gününde, bu karara itirazım yüzünden Elazığ 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nde duruşmaya katıldım.

'Kaymakam Bey yasaları kendi kişisel olayları için kullanıyor'

Bu duruşmada savunmamı yaptım ve haberin kaldırılma gerekçesinin şahsıma açıklanmadığı, kararın tarafıma ulaşmadığı, karara ilişkin yapmış olduğumuz yazılı taleplerimize yetkili makamlardan bir geri dönüş yapılmadığını söyledim. İfademin ardından, mahkeme dosyamın Çemişgezek’te olması nedeniyle kararın verilmesi için Çemişgezek’e gönderme kararı alındı.

14 yıldır bu işin içerisindeyim, ilk defa böyle bir durumla karşı karşıya kaldık. Bu tür cezalarla gazeteciler otokontrole alınmak istiyor. Kaymakam Bey yasaları kendi kişisel olaylarına mal ediyor ve kullanıyor. Son dönemlerde yapılan eleştiri haberlerine karşı, gazeteciler gerek para cezalarıyla gerekse hapis cezaları engellenmeye çalışılıyor. Ancak bu engelleme çabalarına rağmen biz işimizi hakkıyla yapmaya devam edeceğiz. Bu süreçte yanımda olan tüm meslektaşlarıma çok teşekkür ederim."

Kaynak:halktv.com.tr

Etiketler :