Karadeniz'de palamut bolluğu

Balık bolluğunun yaşandığı Karadeniz'de başta palamut olmak üzere çinekop, barbunya, mezgit, istavrit gibi balıklar tezgahları süslüyor.

Karadeniz'de bu sezon bol miktarda avlanan ve ağırlığı 1,5 kiloya ulaşan palamut, balıkçının da vatandaşın da yüzünü güldürüyor.

Tarihi Saathane Meydanı'nda balıkçılık yapan Mehmet Kılıç, yaptığı açıklamada, palamut bolluğunun fiyatlara da olumlu yansıdığını belirtti.

aa-20241024-36002123-36002119-karadenizde-yaglanan-ve-buyuyen-palamut-yuz-guldurdu.jpg

TANESİ 120 LİRA

Olumsuz hava şartlarından sonra denize açılan balıkçıların bol balıkla dönmesinin tezgahları şenlendirdiğini söyleyen Kılıç, "Havalar şimdi düzeldi. Palamut bollaşmaya başladı. Fiyatlar tane 120 lira. İlerleyen günlerde fiyatlar biraz daha aşağıya inebilir." dedi.

Kılıç, palumudun irileştiğini "zindandelen" (palamut balığının iki kilodan ağır olanı) ile "torik" (iri palamut balığı) arasına geldiğini belirterek, "Yaklaşık 1,5 kiloya geliyor. Vatandaşın da palamuda ilgisi çok. Bol bol palamut yiyor. Palamut almanın tam zamanı şimdi. Palamut yaklaşık 1,5 ay daha devam eder. Fiyatlar da normal. Etten, tavuktan ekonomik." diye konuştu.

aa-20241024-36002123-36002120-karadenizde-yaglanan-ve-buyuyen-palamut-yuz-guldurdu.jpg

"PALAMUT ÇEKİLDİĞİ ZAMAN HAMSİ OLUR"

Balıkçı Abdurrahim Kırbaş da balık satışlarından memnun olduklarını ifade ederek sözlerine şöyle devam etti:

"2-3 gün hava esti balıkçılar avlanamadı, balık azdı. Bugün hava düzeldi, balıklar gelmeye başladı. Palamut 1,5 kilo geliyor. Bir balıkla 4 kişilik bir aile doyuyor. Karadeniz'de balık kültürü gelişmiş. Herkes balığı seviyor ve tüketiyor. Hamsi, palamut olduğu için olmuyor. Palamut çekildiği zaman hamsi olur diye düşünüyoruz."

aa-20241024-36002123-36002121-karadenizde-yaglanan-ve-buyuyen-palamut-yuz-guldurdu.jpg

​​​​​​​Balıkçı Halit Bayrak, en çok palamut satışı yaptıklarını söyeleyerek, "İlgi gayet iyi. Vatandaş memnun biz de memnunuz. Palamut gayet bol. Böyle devam etmesini istiyoruz. Yaklaşık 1 ay daha sürer. Şimdi palamut almanın tam zamanı. Alıp dolaba konulacak zaman şu anda. Balığı yine 5 ay sonra yersin." dedi.

Tezgahlarda palamut iriliğine göre tanesi 120-150, çipura 150, deniz somonu 200, çinekop 200-300 ve barbun 100 liradan satılıyor.

aa-20241024-36002123-36002122-karadenizde-yaglanan-ve-buyuyen-palamut-yuz-guldurdu.jpg

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)