'Kapatılan askeri okullardan ihraç edilen öğrenciler 5 yıldır adalet bekliyor'

'Kapatılan askeri okullardan ihraç edilen öğrenciler 5 yıldır adalet bekliyor'
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapatılan askeri okullardan atılan 17 bine varan askeri öğrenci hakkında açıklama yaptı. Bakan, "Herhangi bir soruşturma yapılmadan ilişiği kesilen öğrencilere KHK damgalı diplomalar verildi. Şimdi bu yüzden iş bulamıyorlar. İnsanların hayatlarıyla, gelecekleriyle oynamayın" şeklinde konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kapatılan askeri okullardan ihraç edilen 17 bine yakın askeri öğrencinin 5 yıldır adalet beklediğini açıkladı. Bakan, "Herhangi bir soruşturma yapılmadan ilişiği kesilen öğrencilere KHK damgalı diplomalar verildi. Şimdi bu yüzden iş bulamıyorlar. İnsanların hayatlarıyla, gelecekleriyle oynamayın" değerlendirmesini yaptı. 

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çıkarılan 669 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan askeri okullardan ihraç edilen 17 bine yakın öğrencinin durumunu gündeme getirdi.

CHP'li Bakan, herhangi bir soruşturma ya da yargı süreci geçirmeyen öğrencilerin, mağduriyetlerinin giderilmesi için kurulan OHAL İnceleme Komisyonu’na yaptıkları başvuruların da kabul edilmediğini belirtti.

'Her türlü askeri ve sivil darbenin karşısındayız'

Öğrencilerin ailelerinin de güvenlik soruşturması talebinin karşılanmadığını belirten Murat Bakan şu açıklamayı yaptı:

"Biz her türlü askeri ve sivil darbenin karşısındayız. Sandıkla gelen sandıkla gider. Bu beş yılda ülkemizde çok şey değişti. Değişmeyen, sürekli kanayan ve günden güne artan en büyük talep adalet. 15 Temmuz sonrası kapatılan askeri okulların öğrencileri 5 yıldır adalet bekliyor. Herhangi bir soruşturma yapılmadan ilişiği kesilen öğrencilere, KHK damgalı diplomalar verildi. Bu KHK damgalı diplomalar, soruşturma ya da yargı süreci geçirmeyen binlerce öğrenci için hayatları boyunca ‘belirlenmemiş bir sebepten dolayı damgalanmış oldukları’ ve aileleriyle birlikte peşinen ‘suçlu’ kabul edilerek hüküm giydirildikleri anlamına geliyor. Bu insanlar kendilerine sözler verildiğini ancak hiçbirinin tutulmadığını anlatıyor."

'Bu öğrencilerin itibarlarını iade edeceksiniz'

TBMM'de Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a verdiği soru önergesini anımsatan Murat Bakan, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Hulusi Akar’a göre ‘mağdur edilen öğrenci olmamış.’ Peki Hulusi Akar; bu gencecik çocukların sicillerinde KHK’lı oldukları yazıyor. Bu yüzden iş bulamıyor ve hayatlarına devam edemiyorlar. Haberin var mı? Darbeyle alakası olup olmadığı dahi araştırılmamış, herhangi bir soruşturma veya yargı süreci geçirmemiş binlerce öğrenciye peşinen vurulan ‘bu suçlu damgası’ ve tüm hayatlarını geleceklerini etkileyen peşinen kesilmiş ‘bu ceza hükmü’ bir hukuk devletinde nasıl açıklanır? Peki Nurettin Canikli’nin yaptığı açıklamayı nereye koyacağız? Canikli, bu konuda çalışma yapıldığını, mağduriyetlerin giderileceğini söylüyor. Madem bir mağduriyet yok, Nurettin Canikli hangi mağduriyetin giderileceğinin sözünü veriyor? Üzerinden beş yıl geçmiş, bir arpa boyu yol alınamamış. Bunu nasıl açıklayacaksınız? Bu konuda talep de çözüm de net. Bir hukuk devleti olarak bu öğrencilere ve ailelerine güvenlik soruşturması yapacak, ardından yaratılan mağduriyetleri giderecek ve bu öğrencilerin itibarlarını iade edeceksiniz. İnsanların hayatlarıyla, gelecekleriyle oynamayın."

 

Kaynak:ANKA

Etiketler :