Kandilli'den korkutan uyarı: Marmara'da 7,2'lik enerji birikimi var

Kandilli'den korkutan uyarı: Marmara'da 7,2'lik enerji birikimi var
Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, olası Büyük İstanbul Depremi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Beklenen İstanbul Depremi ve Bakırköy’e Etkileri isimli panelde konuşan Özener, depremin zamanının belli olmadığını ancak Marmara Denizi’nde 7,2’lik bir eneri birikimi olduğunu söyledi.

"Depremi durdurmak mümkün değil ancak zarar azaltılabilir"

Depremi durdurmanın mümkün olmadığının ancak zararı azaltmanın mümkün olduğunun altını çizen Özener, “Depreme karşı algımız, hassasiyetimiz arttı. Türkiye’deki depremleri 450 sensörle izliyoruz. Biz bu depremi yaşayacağız ama bunları yaşarken psikolojimizi bozmayalım. Yarın deprem olacakmış gibi hazırlıklı olmamız lazım” diye konuştu.

Kentsel dönüşümün önemi

Kentsel dönüşümün önemine değinen Özener, “Kentsel dönüşüm bir binayı yıkıp yerine yenisini yapmak değil” dedi. Transfer alanlarının yapılması, kötü zemin ve kötü bina stoku olan yapıların tamamen yıkılması gerektiğini vurgulayan Özener, “Bunların yerine güncel teknolojilerle bina yapılması veya oraları tamamen terk edip farklı yerlere yapı yaparak yerleşmemiz lazım” dedi.

İBB katalog yayımladı

BB’nin kent genelindeki olası deprem hasarını ortaya koyan “İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi Kitapçığı”nda en riskli mahalle ve bölgeler detaylarıyla açıklandı.

İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde ve gece saatlerinde meydana gelecek bir depremin simülasyonunun yapıldığı çalışmada bina hasarları, can kaybı gibi bilgiler de yer aldı.

RAPORUN DETAYLARI İÇİN TIKLAYIN

Etiketler :