İBB korkunç raporu hazırladı: İstanbul'da deprem olursa ne olur?
İBB’nin kent genelindeki olası deprem hasarını ortaya koyan “İstanbul Olası Deprem Kayıp Tahminlerinin Güncellenmesi Projesi Kitapçığı”nda en riskli mahalle ve bölgeler detaylarıyla açıklandı.
İstanbul’da 7,5 büyüklüğünde ve gece saatlerinde meydana gelecek bir depremin simülasyonunun yapıldığı çalışmada bina hasarları, can kaybı gibi bilgiler de yer aldı.
Fatih'te 1484 can kaybı olabilir
En riskli ilçeler Avcılar, Fatih, Zeytinburnu, Esenler, Küçükçekmece, Tuzla ve Beylikdüzü olarak açıklanırken, Fatih’teki binaların yüzde 72’sinin de hasar göreceği belirtildi. Bunların yüzde 5’inin çok ağır, yüzde 8’inin ağır hasar göreceği de ifade edildi. Yine bu simülasyona göre gece saatlerinde meydana gelecek 7,5 büyüklüğünde olası bir depremde Fatih’de 1484’ün üzerinde can kaybı, 985 kişinin ağır yaralanacağı öngörüldü.
Yalnızca Fatih'te 140 binden fazla kişinin acil barınma ihtiyacı ortaya çıkacak
Yalnızca Fatih’te deprem sonrası 140 bin 352 kişinin acil barınma ihtiyacı ortaya çıkacak. Fatih ilçesinde en yüksek can kaybının ise Kocamustafapaşa ve Yedikule mahallelerininde olacağı simüle edildi.
Rapora göre sadece Sultanbeyli’de 45 bin yapıda orta, ağır ve çok ağır hasar meydana gelmesi bekleniyor. Fatih’te toplam 15 bin, Silivri’de 9 bin, Tuzla’da 7 bin, Bağcılar’da 10 bin, Beyoğlu’nda 4 bin 200, Küçükçekmece’de 13 bin, Kartal’da ise 4 bin yapıda orta ve üstü hasar beklentisi olduğu ifade edildi.
Çalışmada her ilçeye özgün sorunlar da tespit edilirken, verilerin bundan sonraki afet yönetimi, depreme karşı yapısal iyileştirme, kentsel planlama ve kentsel dönüşüm için taban oluşturması bekleniyor.
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre İBB’nin raporundaki riskli ilçeler ve detayları:
Avcılar: Avcılar’da deprem sonrasında yaklaşık 34 bin 935 hanelik acil barınma ihtiyacının ortaya çıkacağı tahmin edilirken, hane başına 3 kişilik nüfus kabulüyle, 104 bin 805 kişinin acil barınma ihtiyacı duyacağı ortaya konuluyor.
Bakırköy: Binaların yüzde 33’ü hafif, yüzde 28’i orta, yüzde 11’i ağır ve yüzde 7’si çok ağır hasar görecek. Ölü sayısının bin 46’dan fazla olacağının altı çiziliyor.
Beylikdüzü: İlçe genelinde 527’den fazla can kaybı meydana gelebileceği, yaklaşık 276 kişinin ağır yaralanacağı tahmin edilirken, İSKİ içme suyu şebekesinin 32 noktasında, atık su şebekesinde ise 72 noktada onarım ihtiyacının oluşacağı vurgulanıyor.
Esenler: Esenler’deki 4 bin 942 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor. 93 bin 813 kişinin acil barınma ihtiyacı olacağına dikkat çekilirken, 638 kişinin vefat edeceği, en çok ölümün ise Nine Hatun Mahallesi’nde yaşanacağı aktarılıyor.
Küçükçekmece: İlçedeki binaların yüzde 34’ü hafif, yüzde 22’si orta, yüzde 7’si ağır ve yüzde 3’ünün çok ağır hasar görmesi bekleniyor. 12 bin 844 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, 218 bin kişinin barınma ihtiyacı doğacağı, bin 500’den fazla vatandaşın yaşamını yitireceği ifade ediliyor.
Silivri: Binaların yüzde 24’ü hafif, yüzde 14’ü orta, yüzde 3’ü ağır ve yüzde 1’i çok ağır hasar görecek. İlçede en az 58 vatandaş yaşamını yitirirken, yaklaşık 27 kişi den ağır yaralanacak.
Tuzla: İlçedeki binaların ortalama yüzde 5’inin ağır, yüzde 2’sinin çok ağır hasar görmesi beklenirken, yaklaşık 7 bin 126 binanın orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin ediliyor.
Zeytinburnu: Kitapçıkta, yaklaşık 5 bin 334 binanın da orta ve üstü seviyede hasar göreceği tahmin edilirken, büyük deprem sonrası yaklaşık 93 bin 90 kişinin acil barınma ihtiyacını ortaya çıkacağı vurgulanıyor.