Kadınlar sokakta: Bu yasalar böyle geçmez!
Kadınlar, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ve kadınları daha da mağdur hale getirecek Mağdur Hakları Yasa Tasarısına karşı Türkiye'nin pek çok ilinde eş zamanlı eylemler düzenliyor. Evrensel muhabirleri illerden bildiriyor.
KADIKÖY'DE EYLEM: BU YASALAR BÖYLE GEÇMEZ
İstanbul Kadıköy’de Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” diyerek müftülere resmi nikah kıyma yetkisi verilmesi üzerinden tepki toplayan Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını ve Mağdur Hakları Yasa Tasarısını protesto etti.
Kadınlar, “Hayatlar bizimdir”, “Nikahta keramet olsa her gün 3 kadın öldürülmezdi”, “Biz nikahı bozarız”, “Hayat bizimdir” dovizleri ile yürüyüşe başladı. “Eşitsiz yaşamaktan bıktık usandık”, “Bu yasalar böyle geçmez”, “Eşitsiz yasamı al başına çal”, “Sosyal hizmet müftünün işi değildir” slognaları atıldı.
ANKARA'DA POLİS ENGELİ
Ankara Kadın Platformu'nun müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısına karşı yapmak istediği eylem, polis tarafından engellendi.
Ankara Kadın Platformu, müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ile mağdur hakları yasa tasarısına karşı “Bu yasalar böyle geçmez” diyerek yapacakları eylem, polis tarafından engellendi. Kadınlar, Çankaya Belediyesi önünden Sakarya Caddesi'ne yürümek istedi. Ancak polisin izin vermemesi üzerine yürüyüşlerini gerçekleştiremedi. Kadınlar izin verilmeyince Konur Sokak girişine gelip kısa bir açıklama yaptı. Platformdan Derman Gülmez yaptığı açıklamada "Bugün Türkiye'nin birçok yerinde kadınlar sokakta ve diyoruz ki 'Bu hayat bizim. Biz bu yasaları kabul etmiyoruz" dedi. Gülmez, yarın saat 10:00'da Meclis önünde olacaklarını ve bu yasaların geçmesine izin vermeyeceklerini belirterek kadınları bu yasalara karşı birlikte olmaya çağırdı. Kadınlar açıklamanın ardından yasaların içinin ne kadar boş olduğunu göstermek için balonlar uçurdu.
İZMİRLİ KADINLAR: BİZE SORULMADAN YAPILMASINA İTİRAZIMIZ VAR
İzmir’de kadınlar Karşıyaka Çarşı girişinde bir araya gelerek kampanya kapsamında basın açıklaması gerçekleştirdi. “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez” yazılı pankartı taşıyan kadınlar “Bu yasalar böyle geçmeyecek”, “AKP’den hesabı kadınlar soracak” sloganları attı.
Ortak açıklamayı Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Kadın Sekreteli Eylem Tunalı okudu. Müftülüklere nikâh yetkisi verilmesinin eşitsizliğin garantisi olduğunu belirten Tunalı “Kadınlar evlenmek veya boşanmak için, erkeklerin çıkarına olacak şekilde dini referansları temel alan bir kuruma başvuruyor olacak. Diyanet İşleri Başkanlığı sosyal politika alanından ve medeni haklarımızla ilgili konulardan çekilmelidir” dedi. Çocuk yaşta evliliklerin cinsel istismar olduğunu hatırlatan Tunalı yasada evliliklerin engellenmesi ve suç olarak düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Tunalı, “Anayasa'dan başlayarak pek çok kanunda yer alan sınırları belirsiz ‘Genel ahlak’ kriteri hâlihazırda kadın ve LGBTİ’lerin hayatlarının her alanında insan haklarına aykırı yaptırımlarla karşılaşmalarına neden oluyor. Bu nedenle ‘Genel ahlak’ gibi bir şartın eklenmesi kabul edilemez” dedi. Şiddetin kadın-erkek eşitsizliğinin bir sonucu olduğunu görmezden gelen Mağdur Hakları Yasası’nın şiddetin önünü alamayacağını belirten Tunalı, “İçinde bulunduğumuz koşullarda kadınlara özel, güçlendirici ve koruyucu yasal düzenlemeler yapılmadan, bitmek bilmeyen kadın cinayetleri ve şiddet engellenemez. Ayrıca sayılan suçlar kapsamına girmeyen ama kadınların hayatını etkileyen taciz, ısrarlı takip, psikolojik şiddet vakaları için de geçerli kılınmalıdır” dedi.
Tunalı, “Bu tasarılar toplumun yarısı olan biz kadınları doğru ve eksiksiz bilgilendirerek, yararımız için çalışan kadın örgütlerini sürece katarak bizlerle birlikte tartışıp çalışarak hazırlanmıyor. Bu böyle oldukça bizim ihtiyaçlarımıza karşılık gelmeyecek, hatta bizleri daha eşitsiz ve güvensiz hale getirmeye devam edecekler. Bunun sonuçlarına katlanacak olan yine kim olursak olalım veya nasıl hayatlar yaşarsak yaşayalım biz kadınlar olacağız. Hayatlarımızı belirleyecek yasaların bize sormadan yapılmasına itirazımız var” dedi.