Kabine revizyonunda kimler kalacak kimler gidecek? Büyük gün geldi çattı

Kabine revizyonunda kimler kalacak kimler gidecek? Büyük gün geldi çattı
Tüm Türkiye'nin merakla beklediği kabine revizyonunda büyük gün geldi çattı. Hafta sonunu parti yönetimi ve kabinede yapacağı değişiklikler üzerinde çalışan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 5 ile 7 bakanı değiştirmesi, bazı bakanlıkları ise bölmesi bekleniyor.

En son AKP Genel Başkan Yardımcısı Erkan Kandemir'in yaptığı "Sayın Cumhurbaşkanımız liste ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. İnşallah yarın milletimizin önüne çok güçlü bir kadro ile çıkacağız" açıklaması ile revizyonun beklenenden de büyük olacağı anlaşılmıştı. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal da kabine değişikliğine ilişkin "Sayın Cumhurbaşkanımız ekibiyle beraber yeni bir düzenleme yapacaktır, yeni bir düzenlemeye gidecektir. Önümüzdeki günlerde bunu göreceğiz" açıklamasında bulunmuştu. Peki bu bahsedilen yeni düzenlemede kimler yer alacak, kimler gidecek. Bakanlıkların yeni yapısı nasıl düzenlenecek?

En çok iki bakanın ismi geçiyor

Değişmesi beklenen bakanlar arasında en çok Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ile Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un isimleri geçiyor. Ayrıca siyaset kökenli olmayan Kültür Bakanı Şükrü Ersoy, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca değişebileceği konuşulan ismler. Yanıt aranacak en önemli konu ise Erdoğan'ın damadı  Beraat Albayrak'a tekrar kabinede görev verip vermeyeceği. Albayrak'ın partide görevlendirilmesi de kulislerin başka bir tartışma konusu. 

Ankara kulisleri, 'revizyon kongreden sonra' diyor

AKP genel merkezindeki ağırlıklı görüş siyaset dışından parti yönetimine katılanların temizleneceği konusunda birleşiyor. Erdoğan bunun işaretlerini parti kurmaylarına "Kabinede siyasi cevvallik düşük" diyerek vermişti. En az 5, en fazla 7 bakanın değişmesi bekleniyor. Ankara kulislerinde revizyonun kongreden sonra yapılacağını konuşuluyor. Ancak beklentiye göre bu sürenin 24 saati aşması zor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın masasında isimler belli ve sadece açıklanacak. 

3 Bakanlığın bölünerek 6 bakanlığa dönüşmesi bekleniyor

Turizm ve Kültür Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile  Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın bölünmesine kesin gözü ile bakılıyor. 

Merkez Yürütme Kurulu'nda üye sayısı artacak 

Şu an 50 olan MKYK'daki üye sayısının ise 70'in üzerine çıkarması bekleniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın parti organlarında teşkilatlardan gelenlerin yanı sıra profesyonel isimler üzerinde duracağı söyleniyor. 

Erdoğan ne mesaj verecek?

Kongredeki konuşmasında Erdoğan'ın ekonomi reformları, insan hakları eylem planı ce 2023 hedefler üzerine mesajlar vermesi bekleniyor. İstanbul Sözleşmesi'nin hukuken tartışmalı bir kararla feshedilmesi sonrası muhafazakar çevrelere konuşmadan masaj çıkıp çıkmayacağı da ayrı bir tartışma konusu. Bu bağlamda kongre öncesi AKP genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal'ın "Bugüne kadar yaptığımız her şey aslında hazırlıktı. Hazırlıklarımızı tamamlamamız 19 yıl sürdü ve asıl şimdi başlıyoruz. 24 Mart yeni ve büyük bir yolculuğun başlangıcı" demesi de tartışılıyor.

Sosyal mesafe geceden bozuldu

Kongre'ye dün geceden itibaren ülkenin her yanından il teşkilatları gelmeye başladı. Otobüslerden paylaşılan kalabalık görüntüler yeni AKP kongresi için de yeni bir sosyal mesafe tartışması başlattı. 

Kandemir konuyla ilgili "Esasında Ankara'da bulutlu bir hava var fakat illerden bu coşkuya ortak olmak isteyen arkadaşlarımız, delegelerimiz gelecekler. Çok heyecanlı, coşkulu tabii bütün kurallara riayet ederek, dikkat ederek özenli bir kongre yapacağız" diye konuşuyor.  

 

Etiketler :