Kabataş 'martı projesi' iptal edildi iddiası

Kabataş 'martı projesi' iptal edildi iddiası
‘Martı Projesi’ olarak bilinen, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Kadir Topbaş'ın 'ustalık eserim' olarak nitelendirdiği ‘Kabataş Meydan ve Transfer Merkezi’ projesinin iptal edildiği öne sürüldü.
Politeknik’in haberine göre

, projenin Fındıklı’daki tanıtım ofisinde bulunan İstanbul büyükşehir belediyesi (İBB) çalışanı, martı şeklindeki iskele ve yeraltı galerileri projesinin iptal edildiğini, peyzaj çalışmalarının ardından meydanın açılacağını belirtti.

Proje alanında mart ayından bu yana tek bir çivi bile çakılmadığı belirtilmiş, havadan görüntülenen ve işçilerin olmadığı şantiye alanında herhangi bir çalışmanın olmadığı kaydedilmişti.

Son olarak, İBB yetkilileri çalışmaların deniz tarafında tamamlandığını, kara tarafında ise kurul onayının beklendiğini belirtmişti. Bölgede sadece Kabataş-Mahmutbey metro hattıyla ilgili çalışmanın olduğu ifade edilmişti.

Proje kapsamında denize çakılan kazıklarla, yaklaşık 650 metre boyunca 20 metre eninde bir alan İstanbul Boğazı’ndan alınarak kara haline getirilmişti.

DAHA ÖNCE DURDURULMUŞTU

23 Şubat 2018 yılında DHA muhabirleri Özgür Deniz Kaya ve Ali Aksoyer "Karada izin yok" başlıklı haberle Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan kara bölümüne izin çıkmadığı için durdurulduğu haberini vermişlerdi. Özgür Deniz Kaya'nın belirttiğine göre, inşaat yakınlarındaki bir benzinliğin sahibiyle konuşmuş ve benzinlik sahibi, inşaatla ilgili açtığı davayı kazandığını yapımın devam edemeyeceğini ileri sürmüştü.

Habertürk'ten Mehmet Demirkaya imzalı habere göre ise, Mart ayında projeye ikinci darbe vuruldu. İBB başkanı Mevlüt Uysal, daha önce kara bölümüne izin çıkmadığı gerekçesiyle inşaatı durdurulan projenin 'müşavirlik ve mühendislik işi' ihalesini iptal etmişti.

Bugün iptal edildiği iddia edilen proje hâlihazırda üç koldan (Kültür Varlıkları Koruma Kurulu tarafından çıkmayan kara bölümü izni, benzinlik sahibinin kazandığını iddia ettiği dava ve İBB başkanı Uysal'ın 'müşavirlik ve mühendislik işi' ihalesini iptali) durdurulmuş ve fiilen devam etmeyen bir projeydi.

İddianın doğru çıkması durumunda, Kadir Topbaş'ın ustalık eserim dediği 'Martı Projesi'nden geriye harcanan kamu kaynakları ve betonla doldurulan boğaz kaldı.

Etiketler :