İzmir'deki elektrik faciasında bilirkişi raporu çıktı! Hem İZSU hem Gdz Elektrik suçlu

İzmir'de cinayet gibi faciada bilirkişi raporu çıktı. Rapora göre hem İzsu hem Gdz Elektrik suçlu.

İzmir'in Konak ilçesinde, 12 Temmuz'da meydana gelen sağanak yağmur sırasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Özge Ceren Deniz ve İnanç Öktemay olayında, bilirkişi raporu tamamlandı.

Raporda, Gdz Elektrik firmasının kabloları yeterli derinliğe gömmediği, İZSU'nun da mazgal yapımı sırasında kabloları yüzeye yaklaştırdığı belirtildi.

Bu durumun kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığı ve sorunun yıllardır çözümsüz kaldığı vurgulandı.

Özge Ceren Deniz'in ailesinin avukatı Ayşe Sarıçiçek, bilirkişi raporuna dayanarak, "Bu olayda kasıt mevcuttur. Elektrik akımı kaçağının insanlar için ölümcül risk taşıdığı bilinmesine rağmen gerekli önlemler alınmamıştır" dedi. Sarıçiçek, olayın kökenine inmeden yapılan geçici çözümlerin yetersiz olduğunu belirtti.

Soruşturma kapsamında, İZSU, Gdz Elektrik ve ilgili firmaların çalışanlarından 35 kişi şüpheli olarak değerlendirildi, bunlardan 14'ü tutuklandı. Sarıçiçek, savcılığın rapor doğrultusunda ek gözaltı kararları verebileceğini ifade etti.

Elektrik akımına kapılma vakalarını önlemede kritik rol oynayabilecek RCD (Artık Akım Koruma Cihazı) ve RCM (Artık Akım İzleme Cihazı) cihazlarının trafo merkezlerinde bulunmamasının da büyük bir eksiklik olduğu belirtildi. Sarıçiçek, böyle cihazlar olsaydı, arızaların yerinde tespit edilip hemen giderilebileceğini ve ölümlerin önlenebileceğini söyledi.