İtalya'da hangi tarihte ne kadar coronavirüs testi yapıldı?

İtalya'da hangi tarihte ne kadar coronavirüs testi yapıldı?
Yeni coronavirüs (Covid-19) salgınının en çok etkilediği ülke olan İtalya, salgının başlangıcında yeterince önlem almamakla suçlanıyor. DSÖ, yaygın test yapılmasının hayati olduğunu söylüyor. Peki İtalya hangi tarihte ne kadar test yaptı?

Türkiye'de yeterli sayıda test yapılmıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 6 gün önce günde 15 bin test yapılacağını açıkladı ancak o günden bu yana yapılan test sayısı 25 bin civarında. 

Dünya Sağlık Örgütü, coronavirüs salgınını 'pandemi' ilân ettikten sonra yaygın test yapılmasının önemine ısrarla vurgu yapmış ve test sayısının artmasının salgının önüne geçmek için en önemli noktalardan biri olduğunu ifade etmişti.

soL Haber'de Ali Ufuk Arikan, İtalya'daki test uygulamasını inceledi. Arikan'ın incelemesinden çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı. İlk vakanın 31 Ocak'ta iki turistte görüldüğü İtalya'da ilk ölüm ise 22 Ocak'ta yaşandı. İlk ölümün üzerinden 4 gün geçtikten sonra 26 Ocak'ta enfekte olan insan sayısı 450'yi, ölü sayısı sayısı ise 25'i bulmuştu. Bu süreçte ise İtalya yalnızca 10 bin test yaptı.

İtalya, bu tarihten itibaren günlük test sayısını ortalama 3 bine yükseltirken, bu rakam 6 Mart'a gelindiğinde ortalama 6 bini buldu. 7 Mart'ta, yani henüz toplamda 42 bin test yapılmışken, enfekte olan hasta sayısı 5 bini, ölü sayısı ise 233'ü bulmuştu.

11 Mart'ta gelindiğinde test sayısını günde ortalama 10 bine yükselten İtalya'da enfekte olan insan sayısı 10 bin, ölü sayısı ise 631'e yükseldi. 17 Mart'ta ise 31 bine yükselen enfekte olan hasta sayısının yanında, ölü sayısı 2 bin 500'e yükselmişti.

17 Mart'tan itibaren İtalya'da günlük ortalama test sayısı 15 bine çıkartıldı, 25 Mart itibarıyla ise ülke genelinde yapılmış toplam test sayısı 320 bini aştı. Sadece dün, İtalya'da 30 bin test yapıldı.

Peki Türkiye'de hangi gün ne kadar test yapıldı?

Bu konuda Türkiye'de bilgilere tam anlamıyla ulaşmak henüz mümkün değil. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ilk vakanın açıklandığı günden bu yana her gece ölüm ve tespit edilen hasta sayılarını açıklasa da yapılan test sayısını açıklamadığı günler de oldu. 6 gün önce Meclis Genel Kurulunda konuşan Sağlık Bakanı, günde 15 bin test yapılacağını söylemişti ancak henüz 15 bin test yapılan bir gün olmadı.

22 Mart tarihinde Fahrettin Koca, "Bugüne kadar toplam 20 bin 345 test yapıldı" ifadelerini kullanmıştı. 23 Mart'ta 3 bin 672 test yapıldığı açıklanırken, 24 Mart'ta 3 bin 952 test uygulandığı açıklandı. 25 Mart'ta yani dün ise 5 bin 35 test yapıldığı açıklanırken, bugüne kadarki en çok hastanın tespit edildiği ve en çok ölümün yaşandığı gün oldu. Dün, 561 kişiye coronavirüs tanısı konulurken 15 kişi de yaşamını yitirdi.

Şu an Sağlık Bakanlığının açıkladığı verilere göre ülke genelinde toplam 59 kişi yaşamını yitirirken 2 bin 433 kişiye coronavirüs tanısı konulmuş durumda. Toplam yapılan test sayısı ise 33 bin 4.

Etiketler :