İşte 'yıkılmadı' denen HES in gerçek görüntüleri

Karadeniz'de meydana gelen sel felaketinde, HES barajlarının patladığı iddiasıyla ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı.

11 Ağustos 2021 tarihinde Batı Karadeniz bölgesinde başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın, Kastamonu ve Sinop şehirlerinde sel ve su baskınları meydana geldi. Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilenen afet bölgeleri.

AFAD'ın yaptığı son açıklamalara göre yaşanan sel felaketinde 62 vatandaşımız (52 Kastamonu, 9 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetti.

HES kapaklarının yıkıldığı iddialarını yalanlamışlardı

Sel felaketinden en fazla etkilenen yer, en çok can kaybının yaşandığı ve kayıp başvurusunun yapıldığı Kastamonu'nun Bozkurt ilçesi oldu. İlçenin neden bu kadar büyük bir yıkımla karşılaştığı konusundaki en büyük iddialardan biri HES kapaklarının patladığıydı.

Valilik ve Bakanlık bu iddiaları yalanlasa da bölgeden gelen drone ile çekilen görüntüler iddiaları güçlendiriyor.

CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı bu iddialarla ilgili bir video yayınladı. Bozkurt'taki Hidroelektrik Santrali'nin olduğu bölgeye köy ve yayla yolarından yürüyerek ulaşan Baltacı, yıkılan HES yapılarını görüntüledi. 

Aşarı yağış dolayısıyla, vadilerde biriken suların HES'in regülatör ve iletim kanallarını parçaladığını ifade eden  Baltacı şunları söyledi, "Bu bölgeden ormancılık da yapılıyor. Burada kesilen tomruklar da  regülatörü önüne katarak Bozkurt'ta kadar gelmiştir"