İstanbul'da Deprem Bu Alanları Daha Kötü Vuracak! Çökecek Ya da Su Altında Kalacak...

İstanbul'da Deprem Bu Alanları Daha Kötü Vuracak! Çökecek Ya da Su Altında Kalacak...
İstanbul depremine yönelik önlemlerin gecikmeli bir şekilde hayata geçtiğini vurgulayan TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Başkanı Eyüp Muhçu, depremden en çok etkilenecek alanları açıkladı.

İstanbul’da beklenen depreme dönük hazırlığın artırılması çağrıları yapılırken TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Başkanı Eyüp Muhçu, önemli değerlendirmelerde bulundu: Önlem konusunda geç kalındı. Yapı üretim ve tüketim sisteminin topyekun değişmesi gerekiyor. AFAD mutlaka yeniden yapılandırılmalı. Yerel yönetimler devre dışı bırakılmamalı. Bilimsel kurallara aykırı şekilde yapılan Maltepe ve Yenikapı’daki dolgu alanları depremden en çok etkilenecek alanların başında geliyor.

deprem-turkiye.jpg

İstanbul ve Marmara’nın birçok noktasını etkilemesi beklenen depreme ilişkin KARAR’a konuşan Türkiye Mimarlar Odası (TMMOB) Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Maltepe ve Yenikapı’daki dolgu alanlarının depremde büyük risk oluşturduğuna işaret edip Kanal İstanbul Projesi’nin de depremi olumsuz anlamda etkileyeceğine işaret etti.

Muhçu “Özellikle Maltepe ve Yenikapı dolgu alanları büyük risk altında. Bu dolgu çalışmaları konusunda deprem gerçeğine rağmen bilim ve fen kurallarına aykırı birtakım kararlar alındı ve bu çalışmalar yapıldı. Deprem sonrasında en çok etkilenecek bölgeler bu dolgu alanları olacak. Çökme yaşanması ve bu bölgelerin su altında kalması söz konusu olabilir” diye konuştu.

istanbul-depremi.jpg

İstanbul'un Dolgu Alanları

İstanbul’un kıyı şeridi incelendiğinde en fazla dolgu zeminin Marmara kıyıları olduğu görülmekte. Bu dolgu alanların kullanım türleri arasında rekreasyon, park, spor alanları, yeşil alanlar, otopark alanları, iskele, liman, marina, dalgakıran yapıları, tersane sahası, askeri alanlar, yerleşim alanları, plaj alanları, kamu kurumları tesisleri, karayolu, miting ve gösteri alanı gibi yerler bulunuyor.

istanbul10.jpg

Anadolu Yakasında 9 Km'den fazla dolgu alan var

Akademisyenler Murat Uzun ve Özlem Akyüz'ün İstanbul’un Anadolu Yakasında Kıyı Dolgu Alanları ve Kullanımı başlıklı makalesine göre, İstanbul'un sadece Anadolu Yakası'nda 2018 itibarıyla 9 kilometrekareden fazla dolgu yöntemi ile denizden kazanılmış alan bulunmakta. Anadolu yakasında Kadıköy, Maltepe, Kartal ve Tuzla sahil şeridinin denizin doldurularak oluşturulması göze çarpıyor. Tuzla ilçesi tersaneler bölgesindeki dolgu alanları başta olmak üzere 2,8 kilometrekarelik alan ile birinci sırada.

istanbul-depremi2.jpg

Denizin doldurulmasıyla inşa edilen Maltepe Orhangazi Şehir Parkı'nın da bulunduğu Maltepe ilçesi ise, 1.8 kilometrekare alan ile ikinci sırada. 1.3 kilometrekare ile Pendik üçüncü, Caddebostan Parkı, Kalamış Parkı ve Moda Parkı gibi denizden kazanılan parkların bulunduğu Kadıköy ise 4. sırada. İstanbul'un Avrupa yakasında, Ahırkapı ile Bakırköy arasındaki sahil şeridi ve 673 bin metrekarelik Yenikapı meydanı önde gelen dolgu alanları olarak göze çarpmakta.

Etiketler :