İstanbul’da bina risk tespiti nereden ve nasıl yapılıyor? İBB bina risk tespiti ücretsiz mi? İstanbul bina risk tespiti başvuru
Kahramanmaraş’ta gerçekleşen iki büyük depremin ardından gözler İstanbul’a çevrildi. Uzmanlar hem yetkilileri hem de vatandaşları depreme karşı uyarıyor ve binaların depreme karşı güçlendirilmesi konusunun altını çiziyor. 11 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin yarattığı yıkıma şahit olan binlerce kişi ise şu günlerde İstanbul’da bina risk tespiti nereden ve nasıl yapılıyor? İBB bina tespiti ücretsiz mi? araştırması yapıyor. İşte İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilen bina risk tespiti projesine dair bilinmesi gerekenler…
İSTANBUL’DA BİNA RİSK TESPİTİ NEREDEN VE NASIL YAPILIYOR?
İstanbul’da bina risk tespiti Bakanlıklar tarafından yetkilendirilen firmaların yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından da yapılabiliyor.
İBB BİNA RİSK TESPİTİ ÜCRETSİZ Mİ?
İBB tarafından yapılan bina risk tespiti tamamen ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.
BİNA RİSK TESPİTİ PROJESİ İÇİN BAŞVURU NEREDEN VE NASIL YAPILACAK?
İBB’nin hayata geçirdiği bina risk tespiti projesi için başvurular https://binatespiti.ibb.istanbul/ internet adresinden yapılıyor.
Bu sayfaya giriş yapan mülk sahipleri ana sayfada yer alan “Bina İnceleme Başvuru” butonuna tıkladıktan sonra açılan sayfada istenilen bilgileri doldurarak başvurusunu tamamlamış oluyor.
BİNA RİSK TESPİTİ NASIL YAPILIYOR?
Herhangi bir kat malikinin başvuruda bulunmasının ardından hızlı Tarama ile bina incelemesi, yapıların içinden toplanan ayrıntılı bilgilerle hızlı, mekanik tabanlı ve bilimsel temelleri olan tarama yöntemleri ile değerlendirme yapılmaktadır.
İkinci kademe inceleme olarak da adlandırılan bu yöntem ile, binalarda yerinde incelemeler yapılmaktadır. Binaya ait yükseklik, alan, kolon ve perde ölçülerinin alınmasıyla bir rölöve hazırlanmaktadır. Bazı kolonlarda sıva tabakası kaldırılarak beton çekici ile beton sertliği ölçülmekte ve bir kolonda sıyırma yapılarak donatı çapı ile korozyon miktarı ölçülmektedir.
Sahada yerinde toplanan bu veriler daha sonra akademisyenler ile birlikte hazırlanan bir uygulama ile analiz edilmekte ve her bina için deprem güvenlik oranı çıkarılmaktadır. Bu puana göre maliklere binalarının mevcut durumuyla ilgili bilgilendirme yapılmaktadır. Çalışma kapsamında binalardan herhangi bir numune alınmamaktadır.
İnceleme ekibinin çalışmalarının bitmesinin ardından ilgili adreslere tadilat ekibi gelerek, binada inceleme sırasında yapılan işlemlerin (Beton sertliğinin ölçülmesi için sıva kaldırma ile donatı çapı ve paslanmanın ölçülebilmesi için kolon sıyırma) onarılması gerçekleştireceklerdir. İnceleme sırasında yapılan sıyırmalar, binaların mevcut deprem performanslarını olumsuz yönde etkilemeyecek şekilde ayarlanmaktadır (Kolon ortasında deprem momentinin olmadığı bölgelerin seçilmesi gibi). Tadilat ekipleri iş yoğunluğuna bağlı olarak inceleme yapılan binalara ziyaretlerini gerçekleştirmektedir.