"İşsizlik Fonu emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor"

"İşsizlik Fonu emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor"
Kısa Çalışma Ödeneği uygulamasının sonlandırılmasını eleştiren CHP Milletvekili Özgür Karabat, 2020 yılında işsizlik fonundan işverenlere 18 milyar, işçilere ise 6 milyar lira ayrıldığını söyledi.

Korona virüsü salgınıyla birlikte uygulanmaya başlanan Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ), 31 Mart’ta resmi olarak yürürlükten kaldırıldı. CHP İstanbul Milletvekili Özgür Karabat, uygulamanın kaldırılmasını eleştirerek, “Salgın devam ediyor, işsizlik alarm veriyor. İşsizlik Sigortası Fonu böyle bir zamanda emekçiler için kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Fon’da bulunan 98,2 milyar lira işverenlere teşvik için mi saklanıyor?” diye sordu.

"Kod-29 suistimal ediliyor" 

"Kısa çalışma ödeneğinin kaldırılmasıyla faturayı yine halka kesmiş oldu. Günde 47 lirayla ücretsiz izinli sayılan milyonlarca insan ve sayısı 1,3 milyonu aşan yeni bir işsiz ordusuyla karşı karşıyayız” diyen Karabat, fon gelirlerinin önemli oranda azalmasına da dikkat çekerek bu durumun işsizlik gerçeğine işaret ettiğini belirtti.

İşten çıkarılmaların yasaklandığını hatırlatan Karabat, yasak kapsamı dışında bırakılan Kod-29 uygulaması için, “Kod-29 denilen, 'ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller' gerekçesi ile çok sayıda emekçinin işine son verildi. Kod-29 ile işten atılan işçiler adeta fişleniyor. Bu ortamda iş bulmaları adeta imkansız hale geliyor. Bunun kadın emekçiler için daha yıkıcı sonuçları olduğu kesin” dedi.

Hükümetin çalışma ve işsizlik verileri konusunda şeffaf olmadığını söyleyen Karabat şöyle konuştu:

Sosyal Güvenlik Kurumu ve İşkur, bu yolla işten çıkarılan sayılarını paylaşmıyor. Konuyla ilgili verdiğimiz yazılı soru önergemize de hala yanıt alabilmiş değiliz. DİSK verilerine öre 2020 yılında 177 bin işçi Kod-29 ile atıldı. Kod-29 ile işten atılanlar kıdem ve ihbar tazminatından yararlanamadığı gibi işsizlik ödeneği de alamıyor. 

"İşsizlik fonu patronlara yaradı"

Hükümetin salgın kapsamında Nisan 2020 ile Şubat 2021 arasında halka toplamda 49,5 milyar lira nakit desteği sağlandığını ifade eden Karabat şöyle devam etti:

Bu nakit transferinin 41 milyar lirası İşsizlik Sigortası Fonu’ndan sağlandı. 2020’de işverene teşvik ve destek için İşsizlik Fonu’ndan 18 milyar lira kaynak harcanırken işçilere ayrılan kaynak ise sadece 6 milyar lira oldu. Açıkça görüldüğü gibi, İşsizlik Fonu, emekçiler için değil patronlar için kullanılıyor. Oysa işverenlere yapılacak destek doğrudan bütçeden yapılmalıydı.

2019’da işsizlik ödenekleri ile geçtiğimiz yılı da karşılaştıran Karabat, "Fon’dan yapılan işsizlik ödeneklerinin toplam giderdeki payı 2019 yılında %27,4 iken 2020’de bu oran %12,6’ya kadar gerilemiştir.” dedi.

Etiketler :