IŞİD Beylikdüzü'nde kaçak medrese kurdu. Santa Maria Kilisesi saldırısı orada planlandı. İsmail Saymaz canlı yayında anlattı.

Halk TV'de yayınlanan Kürşat Oğuz'un sunduğu ROTA programına katılan halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz IŞİD'in Beylikdüzü'nde kurduğu kaçak medresenin detaylarını canlı yayında aktardı. Santa Maria Kilisesi saldırganlarının da kaldığı kaçak medrese ve mescitin detaylarını aktaran Saymaz dosyaya dair bilgiler verdi.

Halk TV'de yayınlanan Kürşat Oğuz'un sunduğu ROTA programına katılan halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz IŞİD'in Beylikdüzü'nde kurduğu kaçak medresenin detaylarını canlı yayında aktardı.

İsmail Saymaz canlı yayında şu ifadeleri kullandı:

İSTANBUL'DA IŞİD MEDRESESİ

"Burası Beylikdüzü Gürpınar'da 3 katlı bir ev. Buranın özelliği şu: Şubat 2024'te İstanbul Sarıyer'de Santa Maria İtalyan kilisesini basarak Tuncer Cihan'ı öldüren ve kiliseye kurşun yağdıran 2 IŞİD'linin kaldığı kaçak medrese. Burası daha çok Tacik, Özbek, Kazak ve Tatarların kaçak bu kişiler onların işlettiği medrese. Burası Selefi bir mescit. IŞİD sempatizanları kuruyor. Ne zaman kurulduğuna dair bir kayıt yok. Santa Maria davası iddianamesinde bu mescit ve medreseden bahsediyor ama ne zaman kurulduğundan bahsetmiyor."

c3f7d01e-b28b-418a-b37f-803e57b60c77.jpg

SALDIRGANLAR YASAL YOLLARDAN ÜLKEYE GİRDİ

"Saldırıyı gerçekleştiren iki kişi var. Amirjon Kholikov ve David Tanduev ikisi de Tatar asıllı. Bunlar yasal yollardan Türkiye'ye geliyor. Oturma izni var. İkameti var. Bunlar gelince bu medrese de kalıyorlar. Elimde bir ifadede şu bilgiler geçiyor."

ca214860-6201-4f1a-9797-74f3ff61aeb9.jpg

KAZAKİSTAN'DAN BEYLİKDÜZÜNE KURAN ÖĞRENMEK İÇİN GELMİŞ

"Kazakistan'da çalışmaya gidiyor ve kuranı kerim öğrenmek isteği duyuyor. Kuran öğrenmek için Kazakistan'dan Beylikdüzü'ne geliyor. Ona diyorlar ki 'Kuran'ı en iyi İran'da öğrenirsin' diyorlar. Van'da bu yakalanıyor. Oradan Kırklareli'ne geliyor. Orada Abdurrahman kod adlı bir IŞİD'çi ile karşılaşıyor. O onu Beylikdüzü'nde bu eve gönderiyor. Sonra aynı kişi bu eve geliyor ve burada kod adı Hamza olan Amirjon Kholikov'u görüyor. 'Kendisi benim gibi dini eğitim alıp yardım ederdi' diyor. Bu medrese de 20 çocuk var. Onlar da kaçak. Kuran eğitimi alıp yatılı kalıyorlar. Aralarında yetişkinler de var. Yetişkinler de IŞİD'in bombalı eylemler yapan saldırganları da var.

cf368318-c742-48bc-af0f-5338826db0d1.jpg

IŞİDCİLER KORSAN TAKSİCİLİK DE YAPTI

"Hem medrese de kalıp hem de IŞİD'in Bulgaristan'dan soktuğu taksi ile korsan taksicilik yapıyorlar. Aynı aracı saldırı yapmak üzere Santa Maria kilisesine gitmek için kullanıyorlar. Kiliseye saldırıyı yapıyorlar. Aynı araçla kaçıyorlar ve daha sonra Başakşehir'de yakalanıyorlar."

cf368318-c742-48bc-af0f-5338826db0d1-1.jpg

SALDIRGANLARDAN BİRİ 2023'TE GÖZALTINA ALINIP SERBEST BIRAKILMIŞ

"Garip olan şu: bu ifade Temmuz 2023'te alınmış. Yani Santa Maria kilisesi saldırısından 7 ay önce. Bu herifle beraber gözaltına alınıp bırakılanlar arasında saldırganlardan biri de var. Yani bizim maalesef emniyet ve savcılık şüphelileri tespit ediyor. IŞİD kaçak medreseyi tespit ediyor. Gözaltına alıyor serbest bırakıyor ve 7 ay sonra Polonya plakalı bir araçla kilise basıp katliam yapıyorlar. Saldırıdan sonra bu medrese faaliyete devam ediyor."

Kaynak:halktv.com.tr