İmam hatip lisesine 'uluslararası diploma' ayrıcalığı

İmam hatip lisesine 'uluslararası diploma' ayrıcalığı
Bursa'daki Nilüfer Anadolu İmam Hatip Lisesi Uluslararası Bakalorya (IB) organizasyonunun "diploma" ve "orta yıllar" programlarından yetkilendirme belgesi aldı. Mezun olduklarında IB diploması alacak öğrenciler ABD ve Avrupa'daki üniversitelere girişte ayrıcalık kazanacak.

Bursa'daki Nilüfer Anadolu İmam Hatip Lisesi, dünya çapında geçerliliği olan Uluslararası Bakalorya (IB) organizasyonunun "diploma" ve "orta yıllar" programlarından yetkilendirme belgesi aldı.

ABD ve Avrupa'daki üniversitelere girişte ayrıcalık

Proje okulu da olan liseden mezuniyetlerinde uluslararası geçerliliği bulunan IB diploması alacak öğrenciler, ABD ve Avrupa'daki üniversitelere girişte ayrıcalık kazanacak.

Yetkilendirme belgesi sahibi okul, 150'si IB kapsamında olmak üzere 600 öğrenciyle eğitim öğretime devam ediyor.

162 ülke uyguluyor

Müdür Abdulkadir Çınar, 2018'den bu yana fen ve sosyal bilimler alanında proje okulu olduklarını söyledi. IB'nin 162 ülkede uygulandığını öğrendiklerini belirten Çınar, "İnanan insanlarla, ekip çalışmasıyla IB diploma programını uygulayan bir unvana sahip olduk" dedi.

Çınar, IB'nin eğitim sistemini incelediklerini, aynı programla lisenin yanında ortaokul için de çalışma başlattıklarını söyledi.

"Orta yıllar" sürecine 127 öğrenciyle başladıklarını aktaran Çınar, "2 yılın sonunda Uluslararası Bakalorya programının içerisinde 'orta yıllar' programını da uygulayan bir okul unvanını elde ettik. Bunun neticesinde de Türkiye'de ilk ve tek olma özelliğine sahip olduk" ifadelerini kullandı.

Çınar, şöyle devam etti:

"Din Eğitimi Genel Müdürlüğü ciddi çalışmalar yapıyor. Bugün İngilizce, Fransızca, İspanyolca gibi diller ve teknoloji üzerine de kurgulanmış imam hatip okulları var. Bu dönüşümü, değişen dünya yapısında ama geleneklerimizin getirdiği bir yapıyı da koruyarak sürdürebileceğimize inanıyoruz. Sadece din eğitimi yapılan bir okul algısı var ama biz çocuklarımızın mühendis, doktor gibi farklı meslek alanlarına sahip bireyler olacağına inanıyoruz. İslam dininin getirmiş olduğu o güzel yapıya bürünmüş ve bunu dünyaya aktarmış bireyleri hedefliyoruz. Bu anlamda da bu farkındalığı diğer insanların görmesini istiyoruz."

IB Koordinatörü ve Müdür Yardımcısı Saadet Doğan da 2 yıllık adaylık sürecinin ardından IB tarafından programa alındıklarını söyledi. Doğan, "Küresel bir program olması sebebiyle IB programına dahil olan bir öğrenci, Türkiye sınırlarının dışına çıkabiliyor ve dünyanın seçkin üniversitelerinde referans kabul edilen bir IB diploması oluyor. Öğrencileri hem sanatsal hem fiziksel hem de bilişsel olarak sorgulayıcı bir birey haline getiriyor. Eğitim öğretim metotlarında bariz farklılıklar var. Bizde dil öğretimi sadece kağıt üzerinde kalmışken IB programıyla artık aktif şekilde öğrencilerin dersi dinleyebilir, sunumlar yapabilir hale gelmesi bekleniyor" dedi.

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)