İliç'te toplu balık ölümleri

İliç ilçe merkezine yakın Yeşilyurt Mahallesi yakınlarında Fırat Nehri üzerine kurulan Bağıştaş Barajı'na dökülen Sanahsi Çayı'nda toplu balık ölümleri gerçekleşti. Çaydan alınan su ve ölü balık örnekleri analiz laboratuvarına gönderildi.

Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Altın Madeni işletmesinde 21 Haziran gecesinde siyanür taşıyan boru patlamıştı. Yaşanan siyanür sızıntısı Türkiye'nin gündemine oturmuş bütün gözler bu noktaya çevrilmişti. Bu kez de altın madeni işletmesine yaklaşık 5 km uzaklıkta bulunan Yeşilyurt Mahallesi'nden geçen Sanahsi çayında gerçekleşen toplu balık ölümleri bölge sakinlerini tedirgin etti.

Çay, Fırat Nehri'ne karışıyor

Toplu balık ölümlerinin neden gerçekleştiği henüz bilinmezken Munzur dağları eteklerinde kar sularının erimesi ile oluşan Sanahsi çayı Çaltı köyünü takip ederek Yeşilyurt Mahallesi'nden Fırat Nehri'ne karışıyor.

Tedirgin etti

Bölgedeki kaynaklar bölgede şimdiye kadar bu çayda hiçbir balık ölümünün yaşanmadığını, dün fark edilen balık ölümlerinin ise bölgedeki insanları tedirgin ettiğini ve kimsenin çaya yaklaşmadığı belirtiyor.

Analiz sonuçları bekleniyor

Edinilen bilgiye göre ani balık ölümleri İliç Kaymakamlığı'na bildirildi ve bunun ardından Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri bölgeye geldi. Ekipler çay yatağı üzerinde araştırma yaptı, çay yatağının belli bölgelerinden su numunesi ve ölü balıklar alınarak analiz için laboratuvara gönderildi. Analiz sonuçlarının çıkması ile birlikte balık ölümlerinin nedeninin ortaya çıkacağı belirtiliyor.

Kaynak:halktv.com.tr