İlber Ortaylı: Kadın Erkek Bir Arada Eğlenmeyi Bilmeyen Toplum Hödüktür

İlber Ortaylı: Kadın Erkek Bir Arada Eğlenmeyi Bilmeyen Toplum Hödüktür
Tarihçi İlber Ortaylı, Fatih Altaylı ve Prof. Dr. Celal Şengör'le yaptığı bir programda ilginç bir cümle kurdu.

30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 101. yılı Gaziemir Belediyesi tarafından düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlandı.

30 Ağustos konserinin ardından moderatörlüğünü Gazeteci Fatih Altaylı’nın yaptığı Büyük Zafer Söyleşi’ne tarihçi, yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı ile Prof. Dr. Celal Şengör konuşmacı olarak katıldı. Ortaylı ve Şengör, büyük zafere giden süreçte yaşanan tarihi gelişmeleri Gaziemirlilere anlattı.

İlber Ortaylı burada Atatürk'ün dehasını anlatan örnekler verdi, ardından konu Mustafa Kemal Atatürk'ün sosyal yaşama verdiği önemi anlattı.

Ortaylı konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizim hayatta dikkat etmediğimiz bazı teferruat vardır ki, onlar o insanların ne olduğunu gösterir. Sanatla uğraşıyorsa bir devlet adamı, geri kalmış bir memlekette... O büyüktür.

Rıza Şah geldiği zaman opera gösterdi mesela Atatürk. Ve memleketine döndükten sonra opera kurdu Rıza Şah. Bunlar önemli şeyler. Bir memleketin yüzünü değiştiriyorlar.

Efendim baloyla ne olurmuş! Çok şey olur. Kadın erkek bir arada eğlenmeyi bilmeyen bir toplum hödüktür! Çok açık söylüyorum. Kadınlar hep eğleniyor. Osmanlı döneminden beri kimse kafes arkasında değil.

Her yeri geziyorlar İstanbul'da. Bu memlekette erkek de eğleniyor, kadın da. Ama birlikte eğlenmeyi bilmiyorlar, çok açık bir şey bu. Bunu ben bugün bile görüyorum kusura bakmayın.

Ben Yunan adalarında meydan eğlencesi gördüm belediyenin yaptığı. Valla kimse kimseye sarkıntılık vs. yapmadı. Bir tek Papaz bizim hariciyeci hanımlardan birine fazla iltifat etti (kahkahalar). Bir toplumun ölçüsü olur, esprisi olur ve birlikte yaşamayı öğrenirler. Sırf erkeklerden veya sırf kadınlardan oluşanbir toplum yapısı sakattır. Öyle 5-10 tane kadın vekil koymakla bu iş olmaz!"

Etiketler :