İkizdere'de doğa mücadelesi 6'ncı gününde: Cengiz İnşaat'a bir Türkiye verdik doyuramadık

Rize'nin İkizdere ilçesindeki İskencedere Vadisi'nde açılmak istenen taş ocağına karşı yurttaşların doğa mücadelesi 6'ncı gününe girerken, sabah saatlerinde bölgeye gelen iş makineleri ağaçları sökmeye başladı.

Çalışmaları durdurmak isteyen yurttaşlar, jandarma barikatıyla karşılaştı. Ağaç sökümü ve yol yapımı sırasında iş makinesinin yuvarladığı taşlar nedeniyle bazı yurttaşlar yaralandı. Ağaç kesimine tepki gösteren bir yurttaş, "Cengiz İnşaatı doyuramadık. Bir Türkiye verdik, verdik, verdik, doyuramadık. Siz de verdiniz. Hepimiz verdik, Cengin İnşaatı doyuramadık" diye sitem etti.

Rize'nin İyidere ilçesinde projelendirilen Rize İyidere Lojistik Liman İnşaatı'nda kullanılması amacıyla İkizdere'deki biyoçeşitlilik açısından zengin İskencedere Vadisi'nde taş ocağı açılmak isteniyor.

Bölgeye bir hafta önce gelen iş makinelerinin çalışmalarını durdurmak için yurttaşlar 6 gündür mücadele veriyor. Bu sabah saatlerinde bölgeye gelen iş makineleri yol yapımı için çevredeki ağaçları sökmeye başladı. Hem yol yapımına hem ağaçların sökümüne sitem eden yurttaşlar, iş makinelerini durdurmak istediklerinde jandarma barikatıyla karşılaştılar. 

Çalışmaları durdurmak için bölgeden ayrılmayan yurttaşlar, iş makinelerinin çalışmaları sırasında yuvarlanan taşlardan dolayı hafif yaralandı. Bölgede bekleyiş sürerken, yurttaşlar çalışmaların durdurulması için çağrı yaptı. 

"Doğa harikası ağaçları yok ediyorlar"

Bölgede mücadeleyi sürdüren İkizdereliler, "Şu anda kepçe çalışıyor. Bu güzelim, devasa ağaçları yok ediyor. Yaklaşık 50, 100 yılda yetişen bu doğa harikası ağaçları yok ediyorlar" dedi. 

"Kıyma"

Kepçe yol yapımı sırasında araçları sökerken bir yurttaş iş makinesi operatörüne, "Kıyma" diye isyan etti. Çalışma alanına çıkmalarına izin verilmeyen yurttaşlar, dağlardan, bahçelerden geçerek bölgeye geldiler.

"Cengiz İnşaatı, doyuramadık, bir Türkiye'yi verdik, doyuramadık" 

Ağaç kesimine tepki gösteren bir yurttaş, "Cengiz İnşaatı doyuramadık. Bir Türkiye verdik, verdik, verdik, doyuramadık. Siz de verdiniz. Hepimiz verdik, Cengin İnşaatı doyuramadık" derken jandarmalar tarafından darp edildiğini söyleyen bir kadın, "Bize biber gazı sıktılar" dedi. 

Barikatın önünde oturan kadınlar alandan uzaklaştırılmak istenirken üzerlerine taş yuvarlandı. Taşlar doğa nöbetini sürdüren yurttaşlara isabet etti. Bazı yurttaşlar yaralandı. Jandarma, barikatın önünde bekleyen kadınlara müdahale edince, kadınlar toprak zeminden aşağıya doğru kaydı. 

"Sizin bulunduğunuz yer tehlikeli"

Jandarma, bölgede toprak kaymalarının yaşanabileceğini ifade ederek "Bulunduğunuz yer tehlikeli" diye anons yaparken, yurttaşlar, "Sizin bulunduğunuz yer tehlikeli. Biz buradayız" karşılığını verdiler. 

"Neredesin Türkiye, neredesin? Durdurabiliriz"

İskencedere Vadisi'ndeki canlı çeşitliliğine dikkat çeken bir başka yurtaş, ağaçların bulunduğunu alandan, "Hepsini yok etmeye geldiler. Yok ediyorlar. Neredesin, Türkiye neredesin? Durdurabiliriz" diyerek mücadeleye destek çağrısı yaptı. 

"Ölürsem de burada öleceğim"

Çocukluğunun İskendere'de geçtiğini söyleyen İkizdereli bir yurttaş, "Annem beni buraya getirdi, iş yaparken salıncakta sallandırdı, uyuttu. Bu yazık değil mi bize? Bizim de çoluk çocuğumuz var. Ölürsem de burada öleceğim, kalırsam da burada kalacağım" diyerek çalışmalara sitem etti.

Etiketler :