İbrahim Kahveci erken seçim için tarih verdi

Gazeteci İbrahim Kahveci, Erdoğan'ın KYK borç faizlerini silmesinin ardından 3600 ek gösterge, EYT ve yılbaşında da asgari ücret hamleleriyle erken seçime gideceğini açıklayarak tarih verdi.

Gazeteci İbrahim Kahveci, olası erken seçim tarihi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Kahveci, KYK borçlarında faizlerin silinmesi, EYT ve 3600 ek gösterge hamleleri ve yılbaşında yapılacak büyük bir asgari ücret zammıyla birlikte seçmen ikna edilerek, bu hamlelerin ekonomideki etkileri ortaya çıkmadan seçime gidileceğini, bu tarihi de 23 Nisan olarak tahmin ettiğini söyledi.

Halk TV'de Şule Aydın'ın sunumuyla ekrana gelen Kayda Geçsin programında konuşan Kahveci'nin konuşması şu şekilde:

İktisadi analizle bunu söyleyeceğim. Türkiye 1980 sonrası ikinci büyük enflasyon şokunu yaşıyor. Profesör Tansu Çiller, şimdi de ekonomist Erdoğan... İkisi de ekonomist. Türkiye şokun şu an içinde, tam göbeğinde. Bu yıl sonuna kadar enflasyon artmaya devam edecek. Baz etkisi dediğimiz, geçen yıl aralık ve bu yıl ocak ayında yüzde 13 yüzde 11 fiyat artışları olduğu için, önümüzdeki aralık ve ocakta yüzde 3-4 zam daha düşük olduğu için enflasyon düşecek. Baz etkisi, Erdoğan da bunu söylüyor.

Kasada para var mı?

TÜİK tarla fiyatı, yüzde 148. Geçen sene manavda satış fiyatının daha üzerinde. Yüzde 138 üretici fiyatı, bu ne demek? Önümüz kara kış, feci bir zam yağmuru özellikle gıdada gelecek. Buna karşı ne olacak? Kılıçdaroğlu, pardon Erdoğan KYK faizlerini sildi. Kılıçdaroğlu baya bir mesafe alıyor bu konularda. Sıra EYT'de, muhtemelen bu yıl sonu EYT de gelecek. İşte 3600 gösterge, muhtemelen yılbaşında asgari ücrete büyük bir zam, benim hesabıma göre yaklaşık 8 bin civarına çıkaracak asgari ücreti. EYT, 3600, asgari ücret... Kasada para var mı? Yok. Nereden yapacaksın, para yaratarak.

'Etkisi 3 ay sonra ortaya çıkar'

Ekonomide parasal kararların etkileri 3 ay sonra ortaya çıkmaya başlar ve 6- 12 ay gibi etkileri artarak devam eder. Şimdi ocak sonunda asgari ücret, EYT geldiği zaman bu parasal genişlemenin etkilerinin ortaya çıkması 3 ay. Bu kararları verdiğiniz zaman, bu olumsuz etkileri ortaya çıkmadan seçime gitmek durumundalar.

Tarih 23 Nisan

Bunu 2018'de çok kurnazca yaptılar. Enflasyon nerede, ağustosta eylülde patladı. Şimdi de, nisan sonu veya mayıs başı gibi... tarihe baktım, tarihte 23 Nisan... Pazara geliyor, hem de TBMM'nin açılışı. 23 Nisan 2023. Bana göre 23 Nisan, ama içeride konuşulan ikinci tarih var, 14 Mayıs. Erken seçimin bir de Erdoğan'ın kazanması için bir etkisi var.