İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, Vakıflar'a teşekkür etti: Açıklama söylediklerimizi destekliyor

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, Vakıflar'a teşekkür etti: Açıklama söylediklerimizi destekliyor
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy'un Gezi Parkı'na ilişkin yaptığı açıklamanın söylediklerini doğruladığını söyledi.

 İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’a, konuyla ilgili salı günü yaptığı açıklamadan ötürü teşekkür etti.

Polat, “Ersoy’un açıklamaları bizim dediğimizi destekliyor. Gezi Parkı’nın vakıf yoluyla meydana gelmiş bir kültür varlığı olmadığını, Topçu Kışlası’nın da söz konusu vakıf tarafından yapılmadığını kendileri de söylüyorlar. Dolayısıyla Gezi Parkı için Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesi uygulanamaz” dedi.

Arazi kültür varlığı değil 

BirGün'ün haberine göre Polat şöyle konuştu:

“Vakıflar Kanunu’nun 30’uncu maddesi ‘Vakıf yoluyla meydana gelmiş kültür varlıkları mazbut vakfına devrolunur’ diyor. Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy’un da söylediği gibi, burada Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı tarafından meydana getirilmiş, inşa edilmiş bir yapı yok. Gezi Parkı, bir yapı ya da kültür varlığı değil. Topçu Kışlası’ndan söz ediliyorsa, yine Vakıflar Genel Müdürü’nün de belirttiği gibi, bu kışla da söz konusu vakıf tarafından yaptırılmadı. Ersoy araziden söz ediyor, ‘3. Selim araziyi kiraladı, arazinin mülkiyeti vakıftaydı’ diyor. Ama arazi kültür varlığı değil.” İBB Genel Sekreter Yardımcısı Polat, “Ersoy’a teşekkür ediyoruz, yaptığı açıklama söylediklerimizi destekliyor. Gezi Parkı’nın bu vakfa devredilmesinin hukuki ve tarihsel açıdan hiçbir izahatı yok. Yasaya uygun olmayan, keyfi bir işlem söz konusu” 

Ersoy ne demişti?

Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy, salı günü düzenlediği basın toplantısında şöyle konuşmuştu:

“Sultan Beyazıd Hanı Veli Hazretleri Vakfı yöneticisi ve mütevellisi hayatta olmayan ve varisi Vakıflar Genel Müdürlüğü olan vakıflarımızdandır. Bu vakfımızın 1505 tarihli vakfiyesine göre, İstanbul Beyoğlu ilçesi Gümüşsuyu Mahallesi’nde bulunan 751 ada 1, 2, 3 ve 4 parselleri, vakıfta yer alıyor. 3’üncü Selim tarafından mukataa dediğimiz kiralamayla alınıyor. Sonra üzerine kışla, talimhane, mescit ve çeşmeden oluşan müştemilat yapılıyor. Topçular Kışlası olarak uzun süre hizmet veren bu binalar daha sonra işlevini kaybediyor.”

 

Etiketler :