Hüsnü Mahalli: Kanal İstanbul'a ne oldu?

Ortadoğu uzmanı, yazar Hüsnü Mahalli, Halk TV'de bölgedeki gelişmeleri değerlendirdi.

halktv.com.tr Haber Merkezi

Ortadoğu uzmanı, yazar Hüsnü Mahalli Ayşenur Arslan ile Medya Mahallesi'nin konuğu oldu. Mahalli, ABD'de yaşanan olayları, Türkiye-ABD ilişkilerini ve Ortadoğu'da son gelişmeleri değerlendirdi.

Mahalli'nin değerlendirmeleri şöyle:

Troll saldırıları

"Ben iktidara üzülüyorum, bunlarla bu ülkeyi yöneteceksen bu bir mantalite sorunudur. Cumhuriyet'in bütün kazanımlarının bu tiplere emanet edilmesi çok üzücü.

Türkiye'nin bütün dertlerinin kaynağı dış politikadır, iç politika değil. Eğer sen İslamcı bir politika izlersen içeride de öyle davranmak zorundasın.

ABD'deki anti faşist gösteriler

Birincisi korona'ya bağlıyorum, insanlar korona'dan dolayı psikolojik sorunlar yaşamaya başladı, bu öfkenin sokağa yansıması olarak düşünüyorum. ABD'de ilk kez olmuyor. ABD'de bu olay kıvılcım oldu.

Şu an yeni dünyada tartışılan bir konu.

İkincisi, Trump bundan yararlanacak. Trump beyaz çevrelerden ve muhafazakarlardan oy oluyor. Trump'ın zaten korona'dan dolayı prestiji sarsılmıştı. Bunun bir kışkırtma olduğunu düşünüyorum. Çünkü seçim yaklaşıyor.

Amerikan toplumunun ortalamasında bir Trump vardır. ABD, inanılmaz bir İsrail yanlısı bir politika izledi. Medyada Yahudi lobisi çok etkin. İlk defa ağırlık Trump'tan yana. Eğer Yahudi lobisinin desteğini aldıysa Trump kesin seçimi kazanır.

Türkiye-ABD ilişkileri

Erdoğan dışarıdaki islamcılara mesaj veriyor, ben sizi koruyanım ben sizin liderinizim, ben sizin emirinizim diyor. Buna kesinlikle inanıyorum.  ABD'ye mektup yazan Erdoğan, geçen hafta Trump ile konuşup bana Libya'da yardım et dedi. Söylenen her şey tüketime bağlıdır, bir mesaj değildir. Liderler arası mesele başka bir mesele. İsrail'e söylemediğimiz laf kalmadı, İsrail Havayolları 13 yıl aradan sonra ilk defa Atatürk Havalimanı'na iniyor bu bir mesaj.

Büyük Ortadoğu Projesi bitti mi?

Bitmedi. ABD kısa erimli plan yapmaz. 27 Haziran 2004'te Arap Baharı 2011'e giden süreç bu aşama aşama gidiyor. Bu bölge dağıtılmadığı müddetçe bu proje bitmez.

Erdoğan istemediği sürece Suriye'de normalleşme olmaz.

Türkiye coğrafi konumundan kaynaklı mesela boğazları kapatıldığında Rusya Suriye'ye geçemeyecek. Bunu avantaj olarak düşünüyorlar.

Bir gün önceydi Türkiye'nin İnceada'yı askeri bölge ilan ettiler. Uçuşlar orada oldu. Ukrayna ile birlikte Rusya'ya göz dağı veriliyor.

Romanya'da deniz üssü kuruluyor. Savaş gemileri Karadeniz'e bir savaş gemisi Karadeniz ülkelerinin dışından geliyorsa 20 gün kalabilir.

İstanbul Kanalı ne oldu? Çünkü Ruslar 'bu bir savaş nedenidir' dedi."

Etiketler :