Hiranur Vakfı’nda çocuk istismarı davası: Mahkemeden skandal karar!

Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında 'evlendirmesi' ve cinsel istismara uğramasına yönelik skandalla ilgili davanın ilk duruşması görüldü. Mahkeme heyeti gizlilik kararı verdi, yayın yasağı getirildi. Duruşma 27 Şubat'a ertelendi. H.K.G’nin kardeşleri için mahkemeye zorla getirilme kararı verildi. İstekli ve Gümüşel’in tutukluluğuna devam kararı verildi.

Yusuf Ziya Gümüşel'in kızı H.K.G'yi 6 yaşında 'evlendirmesi' ve H.K.G.'nin yıllarca cinsel istismara maruz bırakılması skandalına yönelik davanın ilk duruşması, bugün Kartal’daki Anadolu Adalet Sarayı’nda görüldü.

"Zincirleme şekilde çocuğun cinsel istismarı” ve “cinsel saldırı” suçlarından hapsi istenen baba Yusuf Ziya Gümüşel, anne Fatma Gümüşel ve Kadir İstekli sanık olarak hâkim karşısına çıkacak. İstekli hakkında 30 yıldan az olmamak, baba Gümüşel ve anne Gümüşel hakkında da 18 yıldan az olmamak kaydıyla hapis cezası isteniyor.

2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde saat 10.30’da başlayan duruşmayı takip etmek isteyen basın mensuplarının adliyeye girişine izin verilmedi. Mahkeme başkanı, yoğun katılımın olduğu duruşmanın daha büyük bir salona alınması talebini önce reddetti, tepkilerin ardından salonun değiştirilmesini kabul etti.

dava.jpg

Gümüşel'in avukatından provakasyon

Sanık avukatları, davayı takip etmek isteyen ve salona giren avukatlar için "Ne idiğü belirsizler içeriye giriyor" dedi. Salon önünde gerginlik yaşandı.

Kadın örgüterinden HKG'ye destek

Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kadın örgütleri davanın takipçisi olacaklarını belirterek "HKG yalnız değildir. Adaletten asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

istismar.jpg

Gericilerden istismarcılara destek

Dava öncesi Yusuf Ziya Gümüşel için adliye önünde toplanann gericiler, "Hocamız yalnız değildir" sloganları attı.

tarikat.jpg

mahkeme.jpg

Bakanlıktan yayın yasağı talebi

Davaya müdahil olan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, duruşma öncesinde mahkemeye dilekçe vererek, davada gizlilik kararı alınmasını, duruşmaların basına kapalı yapılmasını ve davaya ilişkin yayın yasağı konulmasını talep etti. Mahkemenin, duruşmada ilk olarak bu talebi ele alması bekleniyor.

Sanık avukatları istedi, mahkeme yaptı

Davada ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki tüm kurumların müdahillik taleplerini reddetti. Mahkeme, sanık avukatlarının taleplerinin ardından kapalı duruşma kararı aldı.

Kadir İstekli’nin avukatı Eyüp Akıncı, "Katılma taleplerinin reddine karar verilmesini talep ediyoruz. Kapalı oturum yapılmasının elzem olduğu ortaya çıktı. İşci Partisi, Sol Parti gibi katılma talepleri dosyayla ilgisizdir. Verdikleri beyanları kendilerine iade ediyoruz" dedi.

Fatma Gümüşel’in avukatı Fatih Atalay, "Bu salonda İslama ve müslümanlara kinini kusmak isteyenleri gördük. Katılma taleplerinin reddini talep ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yusuf Ziya Gümüşel’in avukatları duruşmanın gizli ve kapalı yapılmasını talep etti. Cumhuriyet savcısı katılma taleplerinin bir kısmının kabul edilmesi ve duruşmanın kapalı olarak yapılmasını talep etti.

27 Şubat'a ertelendi

Duruşma 27 Şubat'a ertelendi. H.K.G’nin kardeşleri için mahkemeye zorla getirilme kararı verildi. Kadir İstekli ve Yusuf Ziya Gümüşel’in tutukluluğuna devam kararı verildi.

ATK: Ruh sağlığı bozuldu

Adli Tıp Kurumu, H.K.G’nin yaşadığı olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğunu tespit etti. Mahkeme, dava sürecinde mağdurenin beden ve ruh sağlığının bozulup bozulmadığının tespiti için Adli Tıp Kurumu’ndan rapor alınmasına karar vermişti. Bu nedenle Adli Tıp Kurumu’na sevk edilen H.K.G. uzman hekimler tarafından muayene edildi. Bu inceleme sonucunda hazırlanan 25 Ocak 2023 tarihli rapor, mahkemeye gönderildi. Raporda, cinsel istismar olayından dolayı mağdurenin ruh sağlığının bozulduğu yönünde mütalaa verildi. Kararın sonuç bölümünde, şöyle denildi:

“Yukarıdaki tıbbi belgeler ve dava dosyasının tetkikinde elde edilen ve adli psikiyatriyi ilgilendiren hususların değerlendirilmesinde; (...) mağduru bulunduğu olaydan kaynaklanmış ruh sağlığını bozacak mahiyet ve derecede olan travma sonrası stres bozukluğu denilen psikiyatrik bozukluğun tespit edildiği, bu duruma göre H.K.G’nin mağduru bulunduğu olay nedeniyle ruh sağlığının bozulduğu oy birliği ile mütalaa olunur.”

AYRINTILAR GELECEK...

(Video&fotoğraf kaynak: BirGün, Kadınlar Birlikte Güçlü,DHA)

Etiketler :