HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden iddianame hazırladı

HDP'nin kapatılması istemiyle yeniden iddianame hazırladı
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle ikinci kez iddianame hazırladı. Yaklaşık 850 sayfalık iddianamesinde, 500 partili hakkında siyasi yasak istendi. İlk iddianame AYM tarafından usul eksiklikleri nedeniyle iade edilmişti.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde (AYM)  ikinci iddianame hazırlandı.  Yaklaşık 850 sayfalık yeni iddianamede, 500 partili hakkında siyasi yasak istendi. İlk iddianame AYM tarafından usul eksiklikleri nedeniyle iade edilmişti.  Yargıtay Başsavcısı, reddedilen iddianameyi eksiklikler giderildikten sonra tekrar Anayasa Mahkemesi'ne gönderdi. Raportörün raporu sonrası davanın kabul edilip edilmemesi kararı mahkeme üyelerinin oylaması sonucu verilecek.

'İnsan haklarına aykırı bulundu''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Şahin, ''Halkların Demokratik Partisinin eylemleri, devletin bağımsızlığına, ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğüne, insan haklarına aykırı bulundu'' dedi. 

Başsavcı, ''HDP hemen hemen tüm organları, üyeleri ve teşkilatları vasıtasıyla bu nitelikteki suçları işlemiş, işlenmesini tahrik ve teşvik etmiştir'' açıklamasında da bulundu.
 

İlk iddianame 'eksik'ti

Anayasa Mahkemesi, HDP'nin kapatılması istemiyle açılan davada, eksiklik tespit ettiği iddianameyi Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade etmişti.

Yeniden iddianame düzenlendi

İddianamenin iade edilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP’nin kapatılması istemiyle yeniden iddianame düzenledi.

"Eksikliklerin tamamlanmasıyla tekrar başlayan bir süreç"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle ikinci kez iddianame hazırlamasına ilişkin konuştu.

Çelik partisinin MYK toplantısının ardından yaptığı açıklamada:
"İddianame, Anayasa Mahkemesi tarafından HDP ile ilgili eksiklerin tamamlanması için iade edilmişti. Zannediyorum o eksiklerin tamamlanmasıyla tekrar başlayan bir süreç" dedi.

 

Etiketler :