HDP seçim işbirliği çalışmalarına hız verdi

HDP seçim işbirliği çalışmalarına hız  verdi
Türey Köse / Cumhuriyet - HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Birleşik Haziran Hareketi’yle görüşecek. Yüksekdağ ile Kürkçü STK’lerle temasta. Emek Partisi, ÖDP’yi ziyaret ediyor.Anayasa Mahkemesi’nin seçim barajıyla...

Türey Köse / Cumhuriyet - HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Birleşik Haziran Hareketi’yle görüşecek. Yüksekdağ ile Kürkçü STK’lerle temasta. Emek Partisi, ÖDP’yi ziyaret ediyor.

Anayasa Mahkemesi’nin seçim barajıyla ilgili başvuruları reddetmesinin ardından, HDP ile parlamento dışı sosyalist partiler arasında seçim işbirliği için temaslar yoğunlaştı. HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Birleşik Haziran Hareketi bileşenleriyle görüşeceği belirtilirken; HDP Eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü ve HDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de sivil toplum örgütleriyle görüşmelere başladı. Kürkçü, “CHP kapısını zorlamayacağız, orada duvar var. Tüm toplumsal kesimlerle görüşeceğiz, bir sosyal ittifak peşindeyiz” dedi.

Seçimlere parti olarak gireceğini açıklayan HDP, “barajı” aşmak için işbirliği yapılması amacıyla parlamento dışı sosyalist partiler ve sivil toplum örgütleriyle temaslara başladı. Figen Yüksekdağ ile Ertuğrul Kürkçü dün Türk Tabipleri Birliği ve TMMOB yetkilileriyle görüşmeler yaptı. HDK ile Birleşik Haziran Hareketi arasında da görüşmeler yapılması bekleniyor.

HDP Genel Başkanı Demirtaş ile İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel’in önümüzdeki günlerde Birleşik Haziran Hareketi bileşenleriyle görüşeceği bildirildi.

Emek Partisi kongresinde “EMEP’in bileşeni olduğu HDK’nin de içinde bulunacağı geniş bir demokrasi cephesinin oluşturulması” çağrısı yapılmıştı. HDP İstanbul Milletvekili Levent Tüzel ile Emek Partisi Genel Başkanı Selma Gürkan bugün ÖDP Genel Başkanı Alper Taş’ı ziyaret edecek.

Kürkçü: Barajı aşacağız

Ertuğrul Kürkçü, AYM’nin kararının kendileri için sürpriz olmadığını vurgularken, “Biz işimize bakacağız. Barajı aşacağız, AYM’yi bu külfetten kurtaracağız” dedi. Kürkçü, AKP ile işbirliği yaptıkları savlarını anımsatarak yönelttiğimiz, “HDP’nin seçimlere parti olarak girme kararı kesin mi” sorusuna “Kesin, siyasi bir karar aldık. İddialar beni güldürüyor. Öyle bir anlaşmadan söz etmiş oluyorlar ki bizim adımıza; sonuçta diğer taraf her şeyi kazanıyor, biz intihar ediyoruz. Böyle bir anlaşma olur mu? Diğer tarafa bunun ödülü neymiş? Türkiye’de mutlak diktatörlük, Kürdistan’da özgürlük mü olacakmış? Bu vehim iddialar siyasetin değil, psikolojinin konusu” yanıtını verdi. Kürkçü, “CHP kapısını zorlayacak mısınız” sorusuna da “Zorlamayacağız, orada bir kapı yok çünkü. Kapısını duvarlarla örmüş, toplumsal muhalefete kendisini kapatmış. Biz, toplumsal hak arayışı içinde olan, hakları ihlal edilmiş olan bütün kesimlerle görüşeceğiz. Bir sosyal ittifak peşindeyiz” karşılığını verdi.

Taş: Seçimlere CHP, HDP ve sosyalistler birlikte girmeli

Birleşik Haziran Hareketi içinde yer alan ÖDP’nin Genel Başkanı Alper Taş, “HDP ile Haziran Hareketi işbirliği yapabilir mi?” sorusuna “Hareket adına bir şey söyleyemem. 18 Ocak’ta danışma toplantısı yapacağız, tartışacağız. İçinde sosyal demokratlar da var. Kendisine eşdeğer, formatına uygun bir hareket olarak HDK’yi görüyor. HDK ile toplumsal mücadelenin belirli gündemlerinde ortak faaliyet yürütmeye de kapalı değil” karşılığını verdi. Taş, sandıkta AKP’nin karşısına dizilebilecek siyasetin belli olduğunu vurgularken, şu görüşleri dile getirdi: “CHP, HDP ve sosyalistlerden oluşan bir ittifak. Ama yeni, özgürlükçü, eşitlikçi bir ortak demokratik bir cumhuriyet programına tekabül etmesi gerekiyor. Seçimlere hep beraber girilmesi gerekiyor. Bu ittifak sandık bazında kaybedebilir belki ama siyaseten kazanır. CHP 30 Mart’ı da, 10 Ağustos’u da hem matematiksel, hem siyaseten kaybetti. Ama biz dostane önerilerimizi söylemekten vazgeçmeyeceğiz. Üzüntüyle söylüyorum ki; 30 Mart ve 10 Ağustos çizgisiyle devam ederlerse seçim sonrası CHP diye bir şey kalmaz. CHP, Kürt hareketini AKP’nin müzakeresine de mahkûm etmeden ‘gerçek çözüm bizimle olacak, yeni bir cumhuriyetle olacak’ iddiasını taşımalı.”