Hayatını kaybeden akademisyen son günlerinde mobbingi araştırmış

Hayatını kaybeden akademisyen son günlerinde mobbingi araştırmış
CHP'li Gökçe Gökçen, kalp rahatsızlığı nedeniyle ölen akademisyen Merve Biçer Yumak'ın hayatının son günlerinde mobbinge karşı araştırmalar yaptığını dile getirdi. Türkiye akademisinde mobbingin konuşulmayan ancak çok vahim bir problem olduğunu belirten Gökçen bununla da mücadele edeceklerini söyledi.

CHP Gençlik Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen, vefatından günler önce mobbinge maruz kaldığı belirtilen Beykent Üniversitesi öğretim görevlisi Merve Biçer Yumak ile ilgili açıklama yaptı.

Gökçen, “Merve Hoca’nın yaşamının son günlerinde yaşadığı mobbing, Türkiye’de akademinin çok konuşulmayan fakat vahim bir sorununu açıkça ortaya koydu. Bilim üreten, gençlerine yatırım yapan, dünya sıralamasına giren üniversitelere sahip bir Türkiye için akademide mobbing ve güvencesizlikle mücadele edeceğiz” dedi.

Ölümünden önce mobbing araştırması yapmış

“Vakıf Üniversiteleri Dayanışma Meclisi’nin açıklamasına göre Öğretim Görevlisi Merve Biçer Yumak’tan ölümünden bir hafta önce giriş çıkışları kontrol edilerek savunma istenmiş, bu durum sağlık raporu olmasına rağmen gerçekleşmiştir" diyen Gökçen Yumak’ın, ölümünden günler önce üniversitede yaşadığı mobbingden rahatsızlığını dile getirdiği ve maaş eşitlenmesinin yapılmamasını haklı fesih nedeni olarak sayıp sayamayacağını araştırdığının ortaya çıktığı belirtildi.

'Konuşulmayan vahim sorun'

Vakıf üniversitelerinde kanunun açık hükmüne ve YÖK’ün göstermelik uyarısına rağmen devlet üniversiteleriyle eşit ücret verilmemesi sorununu defalarca gündeme getirdiklerini kaydeden Gökçen, bununla birlikte bazı üniversitelerde hakkını arayan akademik personelin sözleşmelerine son verilmesi ve Merve Yumak'ın yaşamının son günlerinde yaşadığı mobbingin Türkiye’de akademinin çok konuşulmayan fakat vahim bir sorununu açıkça ortaya koyduğunu ifade etti.

"Akademide ifade özgürlüğü ve siyasi baskı sorunu kadar akademisyenlerin birer çalışan olarak yaşadığı hak ihlalleri, özellikle vakıf üniversitelerinde güvencesiz çalışma koşulları da siyasetin ele alması gereken problemler" diyen Gökçen, bilim üreten, gençlerine yatırım yapan, dünya sıralamasına giren üniversitelere sahip bir Türkiye için akademide mobbing ve güvencesizlikle mücadele edeceklerini söyledi.

Kaynak:DHA