ABD 16 Yaşındaki T.C'yi İade Etmeyebilir!

Ölümlü kazaya karışmasının ardından annesi Eylem Tok'un yurtdışına kaçırdığı 16 yaşındaki T.C ile ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. VOA Türkçe'ye konuşan New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut ise "ABD, Timur Cihantimur ve annesi yazar Eylem Tok’u Türkiye’ye iade eder mi?" sorusuna "İsterse iade etmeyebilir" yanıtını verdi.

İstanbul Eyüpsultan'da 1 kişinin hayatını kaybettiği kaza sonrası T.C. ve yazar annesi Eylem Tok'un yurt dışına kaçtığı olayla ilgili yeni detaylar ortaya çıkıyor.

Ölümlü kazaya karışan oğlu 16 yaşındaki T.C'yi olay yerinden kaçırıp yurt dışına firar eden anne Eylem Tok'un şoförlüğünü yapan kişinin ifadesi ortaya çıktı. Şoför, "Eylem Hanım'ı olay yerine götürdüm. T.C şoktaydı, sürekli 'Anne beni affet, araç pert oldu' diyordu" diye konuştu.

eylem-tok1.jpg

"ANNE BENİ AFFET"

Şoför, ifadesinde şöyle devam etti: "Eylem Hanım'ı kaza yerine ulaştırdıktan sonra T.C'yi araca bindirdik. T.C hala şoktaydı ve sürekli olarak 'Anne, lütfen beni affet, araç kullanılamaz hale geldi' diyordu." Şoför ayrıca, Tok'un oğlunu eve bıraktıktan sonra ikinci kez kaza yerine döndüklerini ve kaçışları sırasında babanın önlerindeki araçta olduğunu belirtti.

Şoförün ifadesinde dikkat çeken bir başka detay ise Eylem Tok'un eşinin telefonla arayarak "Havalimanına doğru yola çık" talimatı verdiğiydi.

ABD İADE ETMEYEBİLİR

VOA Türkçe'den Can Kamiloğlu'na konuşan New York Barosu Avukatı Cahit Akbulut "ABD, Timur Cihantimur ve annesi yazar Eylem Tok’u Türkiye’ye iade eder mi?" sorusuna "İsterse iade etmeyebilir" yanıtı verdi.

Akbulut, 20 Kasım 1980'de Kenan Evren'in imzasıyla yürürlüğe giren Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşmasını hatırlattı. Bu anlaşma kapsamında, ABD'nin Türkiye'nin iade taleplerini değerlendirerek gerekli adli süreçleri başlatacağını, ancak özellikle Amerikan vatandaşı Timur Cihantimur'un istenirse iade edilmeyebileceğini ifade etti.

Akbulut, şimdiye kadar Türkiye'nin Amerikan vatandaşı olmayan Türk vatandaşları Fethullah Gülen ve Rıza Sarraf'ı da iade taleplerine rağmen ABD'den sonuç alamadığını belirtti.

"BU İŞLER KOLAY DEĞİL"

Akbulut, şunları söyledi:

  • Türkiye ile ABD arasındaki suçluların iadesi anlaşması gereği, ABD'de bu işler kolay değil. Anlaşmaya göre, bir suçlunun ülkesine iadesi ancak Amerikan Adalet Bakanlığı'nın izni ve onayı ile gerçekleşebiliyor. Bu anlaşmanın farklı kriterleri var. 4. maddeye göre, her iki ülkenin de kendi vatandaşını diğer ülkeye iade etmeme yetkisi bulunuyor.

  • Bu maddeye göre, 'ABD'nin yürütme makamı kendi isteğine göre, eğer uygun görürse, kendi vatandaşının iadesine karar verebilir' gibi bir ek var. Eğer Timur Cihantimur, burada kalmak istediğini belirtirse ve Türkiye'ye dönerse üzerinde büyük baskı olacağını, kaçtığına dair birçok gerekçe sunabilir ve ABD, onu Türkiye'ye iade etmeyebilir.

ANNE AMERİKAN VATANDAŞI MI?

Akbulut, bir kişinin ölümüne, dört kişinin de yaralanmasına neden olan olayın şüphelisi Timur Cihantimur'un annesinin yardımıyla Türkiye'den kaçtığını belirtti. Ancak Eylem Tok'un bir Amerikan vatandaşı olup olmadığı henüz bilinmiyor.

Akbulut, şunları ekledi:

  • Yaptığımız araştırmalara göre Timur Cihantimur'un Amerikan vatandaşı olduğu anlaşılıyor. Havaalanı güvenlik kameralarından elde edilen görüntülerde elinde Amerikan pasaportuyla çıkış yaptığı net bir şekilde görülüyor. Timur'un burada doğmuş olabileceği veya ailesinin önceden kendilerine vatandaşlık sağlayan EB-5 veya diğer yatırım programları aracılığıyla Green Card almış olabileceği düşünülebilir.

Etiketler :